Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Vi tester nyt format for materialevurderingerne
Personal tools

Vi tester nyt format for materialevurderingerne

DBC nyhed 4. juli 2014

Vi tester nyt format for materialevurderingerneDBC introducerer et nyt format for materialevurderinger (lektørudtalelser). Det sker for at imødekomme udviklingen på bibliotekerne, hvor der er større fokus på formidling, og hvor færre bibliotekarer deltager i materialevalget.

Det nye format kommer efter dialog med bibliotekerne.

Se et eksempel på en af de nye materialevurderinger (pdf i nyt vindue)

Tilpasset to brugssituationer
”Bibliotekerne er generelt godt tilfredse med materialevurderingerne, så vi holder fast i den korte form og opdelingen i afsnit. Det nye er især, at vi målretter materialevurderingerne til to forskellige brugssituationer,” siger teamleder i DBC, Hanne Ekström.

Materialevurderingerne skal fortsat være en hjælp for den bibliotekar, der er med til at vælge, hvilke materialer biblioteket skal anskaffe, men de skal også kunne bruges aktivt i formidlingen over for slutbrugeren.

Særligt afsnit til bibliotekaren
En materialevurdering vil fremover bestå af fem afsnit:

  1. Kort om bogen/filmen/spillet
  2. Beskrivelse
  3. Vurdering
  4. Andre bøger/film/spil om samme emne/genre
  5. Til bibliotekaren

De fire første afsnit bliver skrevet på en måde og i et sprog, der henvender sig til både bibliotekar og slutbruger.

Det sidste afsnit, ’Til bibliotekaren’, vil indeholde information, der kun er relevant for den professionelle. Dette afsnit vil ikke blive vist i bibliotek.dk.

”Låneren har ikke brug for at vide, om en bog vil være mere eller mindre oplagt at købe for et lille bibliotek, og vil i det hele taget nok helst være fri for biblioteksfaglige begreber. Alt det har vi derfor nu samlet i det sidste afsnit, som kun bibliotekarerne får,” siger Hanne Ekström.

Nyt format indfases frem til oktober
Otte lektører er i gang med at teste den nye måde at skrive materialevurderinger på, og frem til oktober vil der derfor blive publiceret materialevurderinger i både gammel og ny form. Til oktober vil testernes erfaringer blive delt med resten af lektørkorpset på i alt cirka 100 lektører, der herefter alle kommer til at skrive i det nye format.

Materialevurderinger er anmeldelser med en biblioteksfaglig vinkel af bøger (lektørudtalelser), film og spil/multimedier. De udarbejdes af bibliotekarer, der arbejder på folke- og skolebiblioteker. Hvert år anmeldes ca. 4200 bøger, 550 film og 250 spil.

Langt de fleste biblioteker abonnerer på materialevurderingerne, der bliver lagt på netpunkt.dk. På nuværende tidspunkt offentliggøres de på bibliotek.dk efter seks måneder.

Den gældende betalingsmodel, hvor hvert bibliotek tegner abonnement, stiller sig i vejen for en mere fleksibel brug af materialevurderingerne. De seks måneders karenstid i bibliotek.dk er et eksempel på dette. Derfor undersøger DBC muligheden for en anden model, hvor bibliotekerne med det samme kan bruge materialevurderingerne aktivt i formidlingen, f.eks. på hjemmesider og storskærme.

Se et eksempel på en af de nye materialevurderinger (pdf i nyt vindue)

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.