Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Lettere at finde relevant faglitteratur
Personal tools

Lettere at finde relevant faglitteratur

Ekstra data om bøgernes indhold hjælper studerende og andre biblioteksbrugere med at vurdere søgeresultaterne. (DBC-nyhed 23. juni 2021).

Lettere at finde relevant faglitteratur

 

Ekstra data om bøgernes indhold hjælper studerende og andre biblioteksbrugere med at vurdere søgeresultaterne

 

"Mon denne bog er så relevant, at jeg skal bestille den?" Det skulle gerne blive lettere for bibliotekernes brugere at vurdere, efter at flere indholdsfortegnelser finder vej ind i søgeresultaterne.

Biblioteksrelevante bøger på gymnasieniveau eller fagligt niveau om bl.a. samfundsvidenskab, uddannelse, naturvidenskab, matematik, antropologi, etnografi, teknik, sygdom og sundhed, får fra nu af som hovedregel kapiteloverskrifterne med, når DBC DIGITAL registrerer.

Kvalificerer søgningen

Muligheden for at se indholdsfortegnelser på mere faglitteratur har især været efterspurgt at fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker.

”Så snart vores studerende skal andet end at søge efter specifikke titler eller forfattere, er de helt afhængige af de supplerende data, DBC sætter på. Indholdsfortegnelser er et godt eksempel. De ord, der står i en indholdsfortegnelse, er typisk mere fagspecifikke end de overordnede og mere generelle emneord, så indholdsfortegnelserne kvalificerer søgningen, både fordi de studerende bedre kan vurdere relevansen, og fordi de finder frem til bøger, de måske ellers ikke ville have fundet.”

Sådan siger Gitte Jensen, som er bibliotekar ved professionshøjskolen Via University College i Aarhus. Hun er desuden medlem af Udvalg for supplerende biblioteksdata, der er nedsat af KOMBIT, og som med sin rådgivning er med til at sikre, at metadata for biblioteksrelevante materialer dækker behovene hos forskellige bibliotekstyper og brugere.

Læs mere

Se også FBI-nyt fra 17. juni 2021: Flere indholdsfortegnelser på faglitteratur.

 

23. juni 2021

Foto: istock

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.