Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Personal tools

De nationalbibliografiske fortegnelser

Beskrivelse af de nationalbibliografiske fortegnelser som DBC har ansvaret for.

DBC har ansvar for de nationalbibliografiske fortegnelser efter aftale med Staten. Der registreres bl.a. artikler, film, bøger, lydoptagelser og anmeldelser.

 

Dansk anmeldelsesindeks

Dansk anmeldelsesindeks indeholder henvisninger til anmeldelser i 7 større danske aviser og ca. 700 danske tidsskrifter. Der registreres ca.16.000 anmeldelser pr. år.

Der registreres anmeldelser af trykte bøger, film, teater og udstillinger. Siden 1996 registreres også anmeldelser af videoer, dvd'er og cd-rom'er og ultimo siden 1998 registreres endvidere anmeldelser af hjemmesider og musik.

Dansk anmeldelsesindeks publiceres online i bibliotekernes fælles database Danbib, som indeholder Dansk anmeldelsesindeks tilbage til 1980 og som dataleverancer til bibliotekerne.

Se også: Artikler og anmeldelser - Selektion og registrering

 

Dansk artikelindeks

Dansk artikelindeks indeholder henvisninger til artikler i 7 større danske aviser og ca. 700 danske tidsskrifter. Der registreres ca. 30.000 artikler pr. år.

Dansk artikelindeks publiceres online i bibliotekernes fælles database Danbib, som indeholder Dansk artikelindeks tilbage til 1979 og som dataleverancer til bibliotekerne.

I Danbib kan man også finde forgængerne til Dansk artikelindeks: Dansk Tidsskrift Index, 1945-1978 og Avis Kronik Index (artikler), 1945-1978.

Se også: Artikler og anmeldelser - Selektion og registrering

 

Dansk billedfortegnelse

Dansk billedfortegnelse er en registrant over billedværker (film) produceret af eller for danske udgivere/producenter - uanset sprog i tale og tekst, samt udenlandsk producerede billedværker hvor sproget er dansk tale eller dansk tekst. Der registreres ca. 2300 udgivelser årligt. Der har været pligtaflevering på området siden 1998.

Dansk billedfortegnelse publiceres online. Dels i bibliotekernes fælles database Danbib, som indeholder Dansk billedfortegnelse tilbage til 1984 og som dataleverancer til bibliotekerne.

Se også: Billedmaterialer - Selektion og registrering

 

Dansk bogfortegnelse

Dansk bogfortegnelse er en registrant over bøger og periodica udgivet i Danmark. Fra 1996 registreres også elektroniske bøger og periodica i selvstændig fysisk form, f.eks. cd-rom. I 1998 er en registrering af statiske netpublikationer påbegyndt. Udvælgelsen baseres på optagelseskriterier fastlagt af Bibliografisk Råd (BIR) under Slots- og Kulturstyrelsen.

Dansk bogfortegnelse publiceres online i bibliotekernes fælles database Danbib, som indeholder Dansk bogfortegnelse tilbage til 1970. 

Se også: Bøger - Selektion og registrering

Se også: Multimedier - Selektion og registrering

Se også: e-bøger og netpublikationer - Selektion og registrering

 

Dansk lydfortegnelse

Dansk lydfortegnelse er en registrant over lydoptagelser, hvor musikken ikke har den primære funktion, produceret af eller for danske udgivere.

Registreringen til Dansk lydfortegnelse startede i 1982, men lydoptagelser omfattes fra 1998 af pligtafleveringslovgivningen.

Dansk lydfortegnelse publiceres online i bibliotekernes fælles database Danbib, som indeholder Dansk lydfortegnelse tilbage til 1984 og som dataleverancer til bibliotekerne.

Se også: Lydmaterialer - Selektion og registrering

 

Danske musikoptagelser

Danske musikoptagelser er den nationaldiskografiske registrering af principielt alle danske musikfonogrammer, herunder udenlandske udgivelser med danske medvirkende eller med værker af danske komponister og forfattere. Registreringen startede i 1986. Efter at pligtaflevering blev indført i 1998, har registreringen delvis kunnet baseres på de pligtafleverede fonogrammer.

Registreringerne er tilgængelige i bibliotekernes fælles database Danbib og indgår i DBC's dataleverancer til bibliotekerne.

Se også: Musik - Selektion og registrering

 

[Alle danske noder optages i ”Dansk Musikfortegnelse” som er en del af den danske nationalbibliografi og omfatter alle danske noder og udenlandske noder med relation til Danmark.

Dansk Musikfortegnelse udarbejdes af Det kongelige Bibliotek. Udgiver man noder i Danmark skal man i henhold til Lov om pligtaflevering indsende 2 eksemplarer til Det kongelige Bibliotek.]

 

Pladeanmeldelser

Pladeanmeldelser er en registrering af anmeldelser af musikfonogrammer, det vil sige primært musik-cd'er fra danske aviser, danske og udenlandske tidsskrifter samt websites.

Registreringerne, som er linket til registreringerne af de anmeldte udgivelser, findes på bibliotek.dk og i bibliotekernes fælles database, Danbib.

Se også: Pladeanmeldelser Selektion og registrering

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.