Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » FBI - Fælles biblioteksinfrastruktur » Nationalbibliografi » Selektion og registrering » Billedmaterialer - Selektion og registrering
Personal tools

Billedmaterialer - Selektion og registrering

Billedmaterialer registreres i Dansk billedfortegnelse, hvor billedmaterialer i form af billedværker (dvs. film- og videooptagelser, dias, transparenter m.m.) registreres som en del af den danske nationalbibliografi.

DBC bibliotekskatalogiserer desuden  film, der vurderes biblioteksrelevante. Registreringerne danner grundlag for bibliotekernes materialeanskaffelser og bruges i bibliotekernes kataloger.

 

Selektion

DBC registrerer billedværker af kunstnerisk og/eller informativ værdi. Fra 1999 blev udenlandske spillefilm med dansk tale eller tekst en del af nationalbibliografien.

DBC modtager nye billedmaterialer til registrering direkte fra producenterne og som lån fra Det Kongelige Bibliotek (Pligtafleveringen). Materialer som DBC på anden vis bliver gjort opmærksom på rekvireres.

Hvis man udgiver et billedværk i fast fysisk form kan man sende et eksemplar til DBC:

Dansk billedfortegnelse

DBC as
Tempovej 7-11
2750 Ballerup

Hvis man udgiver et billedværk på nettet kan man anmelde udgivelsen til på DBC's kundeserviceportal med oplysninger der gør det muligt at se udgivelsen.

Hvis udgivelsen er gratis er det tilstrækkeligt at oplyse netadressen. Hvis den er betalingsbelagt skal selve udgivelsen medsendes som en fil. Denne slettes efter endt registrering. Alternativt skal DBC have adgang til udgivelsen i en kort periode.

 

Billedværket vil blive vurderet med henblik på optagelse i Dansk billedfortegnelse og bibliotekskatalogiseringen, og om der skal udarbejdes en materialevurdering.

 

Registrering

Bibliografisk registrering omfatter deskriptiv katalogisering og emnebehandling. Det bibliografiske arbejde følger regler og standarder.

Den deskriptive katalogisering er en beskrivelse af materialernes ophav, titel, publicering, fysisk form mv. Der udvælges opslagselementer til brug for genfinding af materialerne og opstillingselementer til brug for deres opstilling i bibliotekerne. Emnebehandlingen består af:

  • Klassifikation – til brug for opstilling i bibliotekerne og til brug for emnesøgning
  • Emneordstildeling – til brug for verbal emnesøgning
  • Noteskrivning – med det formål at beskrive materialernes emnemæssige og bibliografiske indhold.

Registreringerne foretages i danMARC2-formatet.

Registreringerne kan søges på www.bibliotek.dk og i bibliotekernes fælles database Danbib såvel som i bibliotekernes lokalkataloger.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.