Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Om DBC
Personal tools

Om

Introduktion til DBC.

Om DBC_Sæt viden fri

Data- og it-virksomheden DBC producerer og digitaliserer metadata til de danske biblioteker og udvikler og driver bibliotekernes fælles it-infrastruktur.

Vores arbejde er en af forudsætningerne for, at alle borgere gennem bibliotekerne har fri og lige adgang til viden, læring og oplevelse.

Metadata

DBC registrerer alle bøger, film, musik mv., der udkommer i Danmark, til den danske nationalbibliografi. Samtidig forsyner vi materialer, der er særlig relevante for bibliotekerne, med supplerende biblioteksdata, som er målrettet brugen i bibliotekerne.

It

Den fælles it-infrastruktur (databaser, databrønd, webservices), som drives og udvikles af DBC, er grundlag for:

  • Folkebibliotekernes borgervendte grænseflader.
  • Fælles Bibliotekssystem, der understøtter kommunale bibliotekers håndtering af materialer, lånere og administrative processer.
  • De biblioteksprofessionelles database med tilhørende funktionalitet, der blandt andet understøtter bibliotekernes samarbejde om at udlåne materialer på tværs af kommunegrænser og bibliotekstyper (folkebiblioteker/fagbiblioteker).
  • Grænsefladen bibliotek.dk, som DBC også udvikler og driver, og som giver alle borgere mulighed for let at søge og bestille materialer hjem fra alle landets biblioteker.

Nettjenester

  • bibliotek.dk - Her kan alle borgere søge og bestille bøger mv. hjem fra alle landets biblioteker og få dem leveret på deres eget lokale bibliotek.
  • Læsekompas.dk - Find en bog, der er lige dig! Læseinspiration og litteraturformidling ud fra personlige præferencer som stemning, fortælleteknik, tempo eller noget, 'der minder om'.
  • Buggi.dk - Et Læsekompas for børn, der ved hjælp af emojis og interaktive elementer på en legende måde guider børn til bøger, der passer til netop dem.
  • Filmstriben.dk - Streamingtjeneste med spillefilm, kortfilm og dokumentarfilm, som man kan se hjemmefra ved at logge ind med sit bibliotekslogin.
  • Faktalink.dk - Artikler om aktuelle og samfundsrelevante emner især målrettet folkeskolens ældste klasser, gymnasielever mv.
  • Forfatterweb.dk - Portrætter af danske og udenlandske forfattere og illustratorer.

Open source og serviceorienteret arkitektur

DBC’s it-systemer er baseret på open source og serviceorienteret arkitektur, og følger således Digitaliseringsstyrelsens retningslinjer for offentlige virksomheder.

Rationalet i serviceorienteret arkitektur i offentlige it-projekter er, at de services, der udvikles, kan genbruges i flere sammenhænge og dermed minimerer ressourceforbrug og projektrisici.

Job

Mød DBC’erne og følg med i, om vi har ledige job

Ejerforhold

DBC er et aktieselskab, ejet af kommunerne gennem KL.

Omsætning

Omsætning i 2020: 163 mio. kr

Egenkapital i 2020: 30,7 mio. kr.

Aktiekapital i 2020: 2,4 mio. kr.

Årsberetning

Læs vores seneste årsberetning

Medarbejdere og organisation

Se en oversigt over alle medarbejdere i DBC, vores organisation, bestyrelse, direktion.

Se en grafisk fremstilling af DBC’s medarbejdere i tal

Nyheder om DBC og DBC’s produkter

Læs nyheder fra DBC

Tilmeld dig nyhedsmails

Find DBC og vores produkter på sociale medier

Åbningstider

Se hvordan og hvornår, du kan få fat i os.

 

 

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.