Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Om DBC
Personal tools

Om

Introduktion til DBC.

Om DBC_Sæt viden fri

Hovedopgave

Hovedopgaven for Dansk BiblioteksCenter - i daglig tale forkortet til DBC - er at drive og udvikle den bibliografiske og systemmæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark.

Det gør vi ved at:

  • udarbejde den danske nationalbibliografi og en brugerrettet bibliotekskatalogisering
  • drive og udvikle Danbib, som er folke-,uddannelses- og forskningsbibliotekernes fælleskatalog, og som understøtter det fælles lånesamarbejde mellem bibliotekerne
  • drive og videreudvikle bibliotek.dk, der er borgernes fælles indgang til de danske bibliotekers samlinger.

DBC understøtter med vores services bibliotekernes formål: ”at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet”.

 

Open source og serviceorienteret arkitektur

DBC’s it-systemer er baseret på open source og serviceorienteret arkitektur, og følger således Digitaliseringsstyrelsens retningslinjer for offentlige virksomheder.

Rationalet i serviceorienteret arkitektur i offentlige it-projekter er ifølge Digitaliseringsstyrelsen, at de services, der udvikles, kan genbruges i lokal sammenhæng og dermed minimere ressourceforbrug og projektrisici.

Udviklingen af DBC’s systemer i en serviceorienteret arkitektur resulterer i en række services. Koden på funktionaliteten i disse services, som de nationale systemer er bygget op af, lægger DBC tilbage til afbenyttelse og videreudvikling i udviklingsfællesskabet TING Concept Community. Som følge heraf kan DBC levere services til biblioteker og andre aktører, der ønsker at supplere og berige deres produkter hermed, herunder til aktører på bibliotekssystemmarkedet, hvor det er relevant at genbruge disse services i lokale løsninger.

 

Kompetenceudvikling i partnerskab

Biblioteksmarkedet er generelt præget af internationalisering, og selv om DBC’s hovedformål er at løse nationale opgaver, influerer den internationale udvikling på danske biblioteker. Det er derfor vigtigt for DBC konstant at udvikle kompetencer på internationalt niveau. Det sker gennem udviklingspartnerskaber, der kan bidrage væsentligt til udvikling af de nationale løsninger.

DBC’s services efterspørges af danske og internationale virksomheder, der ønsker at komplettere og berige deres produkter. Derfor indgår DBC i leverandørpartnerskaber, hvor DBC’s services kan genbruges.

DBC er garant for public service-ydelser af høj kvalitet til bibliotekerne, og målet for DBC's løsninger er at bidrage til stor effektivitet og produktivitet i bibliotekerne.

DBC er et offentligt ejet aktieselskab med cirka 142 medarbejdere. Virksomheden er grundlagt i 1991.

Aktiekapital i 2017:  3,9 mio. kr.

Omsætning i 2017: 147 mio. kr.