Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » FBI - Fælles biblioteksinfrastruktur » Nationalbibliografi » Selektion og registrering » Musik - Selektion og registrering
Personal tools

Musik - Selektion og registrering

Beskrivelse af DBCs musikregistrering.

DBC registrerer så vidt muligt alle danske og dansk- relaterede musikudgivelser i Danske musikoptagelser.

Desuden registreres til bibliotekskatalogiseringen et udvalg af danske og udenlandske cd’er og dvd'er inden for alle genrer.

Selektion

Danske musikoptagelser er en del af den danske nationalbibliografi og omfatter alle danske musikfonogrammer, bredt defineret, herunder udenlandske udgivelser med danske medvirkende eller med værker af danske komponister og forfattere.

Udgiver man et fonogram (cd, vinylplade, kassettebånd) i Danmark skal man i henhold til Lov om pligtaflevering indsende 2 eksemplarer til Statsbiblioteket, der sender danske udgivelser til DBC til registrering.

Udgiver man udenom de etablerede pladeselskaber er det en god idé også at sende et eksemplar til DBC. Så registreres det hurtigere og indgår i grundlaget for udvælgelsen af materialer, der bibliotekskatalogiseres.

Send det til:

DBC/musik

Tempovej 7-11
2750 Ballerup

Denne udvælgelse skal bl.a. understøtte folkebibliotekernes indkøb og foretages af en redaktion, som prioriterer såvel alsidighed og genremæssig bredde, kvalitet og aktualitet, samt at opfylde bibliotekernes formidlingsbehov. Udvælgelsen foregår på grundlag af nyhedsmateriale og tilsendte cd’er fra pladeselskaber og andre udgivere, anmeldelser og forslag fra biblioteker.

Registrering

En registrering består dels af en beskrivelse, bl.a. hovedkunstner, komponist, titel, medvirkende, indhold, plademærke og pladenummer. Danske udgivelser beskrives udtømmende. Det betyder, at ophav og medvirkende og deres funktion beskrives detaljeret for hvert nummer i det omfang, oplysningerne findes på materialet.

Der tilføjes opslagselementer og søgekoder til brug for genfinding og opstillingselementer til brug for opstilling i bibliotekerne. Desuden forsynes udgivelser, som bibliotekskatalogiseres, med emneord, som beskriver genre, funktion, tid og geografi.

Der henvises/linkes til anmeldelser i en række tidsskrifter, dagblade og på nettet af de bibliotekskatalogiserede udgivelser. Se Pladeanmeldelser.

Registreringsmåden følger de danske versioner af en række internationale biblioteksstandarder. Registreringerne foretages i danMARC2-formatet. Registreringerne kan søges i bibliotek.dk, i bibliotekernes fælles database Danbib, og i bibliotekernes lokalkataloger.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.