Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » FBI - Fælles biblioteksinfrastruktur » Nationalbibliografi » Selektion og registrering » Multimedier - Selektion og registrering
Personal tools

Multimedier - Selektion og registrering

Beskrivelse af DBCs registrering af multimedier.

Multimedier (elektroniske spil, sprogkurser på cd-rom m.m.) registreres i Dansk bogfortegnelse i det omfang de er udgivet i Danmark eller indeholder dansk tekst eller tale.

DBC bibliotekskatalogiserer desuden andre multimedier, der vurderes biblioteksrelevante. Registreringerne danner grundlag for bibliotekernes materialeanskaffelser og bruges i bibliotekernes kataloger.

 

Selektion

DBC modtager nye multimedier til registrering direkte fra producenterne og som lån fra Det Kongelige Bibliotek (Pligtafleveringen). Materialer der ses omtalt i tidsskrifter eller som DBC på anden vis bliver gjort opmærksom på rekvireres.

 

Hvis man udgiver et multimedie kan man sende et eksemplar til DBC:

Dansk bogfortegnelse
DBC as
Tempovej 7-11
2750 Ballerup

 

Udgivelsen vil blive vurderet med henblik på optagelse i Dansk bogfortegnelse og bibliotekskatalogisering, og om der skal udarbejdes en materialevurdering.

For yderligere oplysninger se: Bøger - Selektion og registrering


Registrering

Bibliografisk registrering omfatter deskriptiv katalogisering og emnebehandling. Det bibliografiske arbejde følger regler og standarder.

Den deskriptive katalogisering er en beskrivelse af materialernes ophav, titel, publicering, fysisk form mv. Der udvælges opslagselementer til brug for genfinding af materialerne og opstillingselementer til brug for deres opstilling i bibliotekerne.


Emnebehandlingen består af:

 

  • Klassifikation – til brug for opstilling i bibliotekerne og til brug for emnesøgning
  • Emneordstildeling – til brug for verbal emnesøgning
  • Noteskrivning – med det formål at beskrive materialernes emnemæssige og bibliografiske indhold.

 

Registreringerne foretages i danMARC2-formatet. Registreringerne kan søges på www.bibliotek.dk og i bibliotekernes fælles database Danbib, såvel som i bibliotekernes lokalkataloger.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.