Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Nyt katalogiseringsværktøj til bibliotekerne
Personal tools

Nyt katalogiseringsværktøj til bibliotekerne

Nyhed publiceret den 29. november 2023

Illustration til nyhed udsendt den 30.11 2023

FBIKat er navnet på det nye værktøj, som bibliotekerne fremover skal bruge til at katalogisere deres samlinger. Det er brugervenligt og effektivt og anvender blandt andet kunstig intelligens til at optimere katalogiseringsopgaven.  

Jo bedre bibliotekerne beskriver deres samlinger, desto nemmere er det for deres brugere at finde og bruge deres indhold. Og med det nye katalogiseringsværktøj bliver det nu lettere at sikre kvaliteten, når bibliotekerne katalogiserer nye materialer.   

En del af den fælles biblioteksinfrastruktur 

Bibliotekerne kan tage det nye værktøj i brug fra november 2023.  

FBIKat er bestilt af KOMBIT og udviklet af DBC DIGITAL til bibliotekerne som en del af den fælles biblioteksinfrastruktur, FBI. Det erstatter katalogiseringsmodulet i det fælles bibliotekssystem, FBS.   

Det nye og forbedrede værktøj er udviklet i samarbejde med bibliotekerne.  

Brugervenlighed i top 

FBIKat effektiviserer og forbedrer opgaven med at katalogisere gennem brugervenlighed og god vejledning til de medarbejdere, der katalogiserer.  

FBIKat indeholder for det første detaljeret, interaktiv hjælp og faglige vejledninger, som sparer opslag i dokumentation og standarder.  

Det bruger desuden kunstig intelligens til at foreslå indhold til poster.  

Og så afhjælper det fejl og forvirring ved at give bedre overblik over indholdet af poster og ændringer til poster, som modtager rettelser.  

På den måde sparer bibliotekerne både tid og energi på katalogiseringsopgaven, og de opnår en bedre kvalitet af posterne.  

Mere info 

FBIKat er udviklet i samarbejde med bibliotekerne. Det kan du læse mere om i årsberetningen 2022 

Hvis du vil vide, hvordan du tager FBIKat i brug på dit bibliotek, så læs vejledningerne på danbib.dk. 

 

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.