Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Bedre og flere anbefalinger
Personal tools

Bedre og flere anbefalinger

DBC har udviklet en ny generation af anbefalersystem - også kaldet recommender - til den fælles biblioteksinfrastruktur.

Bedre og flere anbefalinger med ny recommender 

DBC har udviklet en ny generation af anbefalersystem til den fælles biblioteksinfrastruktur


Biblioteksbrugernes mulighed for at få forslag til bøger mv. tages til et nyt niveau med det seneste anbefalersystem, DBC har udviklet til den fælles biblioteksinfrastruktur.

Der er teknologisk tale om en helt ny generation af anbefaler (recommender), der stiller sig på skuldrene af de tidligere.

Den nye recommender benytter et bredere datagrundlag og kan give anbefalinger ud fra langt flere materialer end hidtil.

Løser problem med manglende udlånsdata

Det hidtidige anbefalersystem baserede sig især på udlånsdata, fx: hvis mange personer, som har lånt bog A, også låner bog B, så er der muligvis et eller andet ved de to bøger, der minder om hinanden.

Den tilgang giver udfordringer ved helt nye materialer, der endnu ikke er lånt ret meget ud. I de senere år har den desuden været udfordret af, at der ikke har været adgang til disse udlånsdata, efter at folkebibliotekerne er gået over til at bruge Fælles Bibliotekssystem.

Den nye generation af recommender bruger flere typer data: Ud over udlånsdata inddrager den anonymiseret data om, hvordan der søges på bibliotek.dk, og metadata om materialerne bliver brugt på nye måder, samtidig med at nye typer af metadata er i spil – fx metadata om stemning mv. fra Læsekompasset.

Det betyder, at materialer, der ikke har været udlånsdata om, nu understøttes: man kan både få disse materialer foreslået og bruge materialerne som baggrund for forslag.

Taget i brug i bibliotek.dk

Den nye recommender er for nylig taget i brug på bibliotek.dk, der dermed nu kan give anbefalinger ud fra over 30 % flere materialer end tidligere.
bibliotek.dk har taget den nye recommender i brug, der kan håndtere materialer, som ikke tidligere ville resultere i anbefalinger. Her ses fx forslag, der minder om Tara Westovers Oplyst

Billedet: bibliotek.dk har taget den nye recommender i brug, der kan håndtere materialer, som ikke tidligere ville resultere i anbefalinger. Her ses fx forslag, der minder om Tara Westovers Oplyst.

Findes på Den Åbne Platform

Webservicen kan kaldes via Den Åbne Platform. Ud over den nye service har DBC videreudviklet den bagvedliggende infrastruktur til at kunne håndtere de nye datatyper og bygge recommenderen.

DBC har siden 2015 udviklet flere generationer af anbefalersystemer og implementeret dem på Filmstriben, i bibliotek.dk, Læsekompasset og den nye børnegrænseflade Buggi.

Følg med i den fælles biblioteksinfrastruktur

Hvis du vil følge med i, hvad DBC udvikler til den fælles biblioteksinfrastruktur, kan du gøre det her.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.