Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Pris til speciale om it-psykologi
Personal tools

Pris til speciale om it-psykologi

DBC Specialeprisen på 25.000 kroner går til speciale fra Københavns Universitet. 31-01-2017.

Vinder af DBC Specialepris 2016

Jakob Rindum Danelund vinder DBC Specialeprisen 2016 for specialet ’På vej mod en it-psykologi’.

DBC Specialeprisen på 25.000 kroner tilfalder en gang om året det bedste kandidatspeciale med relevans for DBC og den danske biblioteksinfrastruktur.

I vinderspecialet udvikler Jakob Rindum Danelund en metode til, hvordan man som psykolog kan arbejde med it-udvikling.

Undervejs viser han blandt andet, hvordan forskellige dele af samme organisation ofte fortolker centrale begreber i et it-system forskelligt, hvilket kan føre til problemer for den samlede værdikæde og en dårligere oplevelse for kunderne.

Forståelse af roller og behov

Specialet lægger op til at kigge videre end på de umiddelbare opgaver, et it-system skal løse, men også se på menneskers egne roller i de bredere sociale systemer, vi er en del af, og på brugernes behov.

På den måde retter specialet lyset mod en problemstilling, der også er central for bibliotekssektoren.

I disse år ser vi mediemæssigt et markant adfærdsskift, hvor digitale platforme i stigende grad dominerer, og hvor navnlig unge har en primært digital indgang til tekst og medier.

Her er en dyb forståelse af såvel brugeren som af bibliotekets rolle i brugerens samlede univers af oplevelser stadigt mere afgørende for bibliotekernes evne til at skabe meningsfulde, synlige og brugervenlige digitale tilbud.

Teknologi med mening

Jakob Rindum Danelund, der med specialet kan kalde sig cand.psych. fra Københavns Universitet, er i dag konsulent hos virksomheden Implement, hvor han ud fra et it-psykologisk perspektiv arbejder med brug af digital teknologi i læring, forandringsprocesser og ledelsesudvikling.

”Det betyder meget for mig at have vundet DBC Specialeprisen. At nogen kan se en værdi i det, jeg har lavet, er et skulderklap men også et rygstød og en opfordring om at fortsætte,” siger han.

Han vil gerne arbejde videre med at ændre mindsettet om fremtidens teknologi: ”Vi skal lære at tænke teknologi på en anden måde, så vi kan lære både at lave og bruge teknologi bedre - dvs. både mere meningsfuld og værdiskabende teknologi.”

Mød vinderen

Tidsskriftet Erhvervspsykologi bringer i september en artikel, som Jakob Rindum Danelund har skrevet på baggrund af specialet, og han kan desuden opleves ved Arbejds- og Organisationspsykologisk Salon 9. marts 2017 på Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

Specialet er fortroligt på grund af den case, der indgår, men du kan læse specialets teoretiske ramme her.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.