Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Løbehjulskaos afværget på bibliotekerne
Personal tools

Løbehjulskaos afværget på bibliotekerne

Del på Facebook Del på LinkedIn Del på Twitter

Løbehjulskaos afværget på bibliotekerne

Den dag, hvor Danmark må se sig oversvømmet af bøger om elcyker og -løbehjul, kan bibliotekerne vide sig aldeles sikre på, at de kan placeres på rette hylde! Altså bøgerne …

I DBC har vi dygtige bibliotekarer til at vedligeholde klassifikationssystemet DK5. Det er de numre, du kender fra ryggen af bibliotekernes bøger.

DK5 inddeler alverdens viden strengt systematisk i numre og decimaler. Det er skam ikke uden grund, at bibliotekarer er en af de mest troværdige faggrupper. Der er altid fuldkommen styr på sagerne, og intet overlades til tilfældighederne.

Når verden forandrer sig, må også DK5 forsøge at følge med.

Redningskvinden, der har afværget et muligt fremtidigt kaos, er vores absolutte über-ekspert udi DK5. (Visse siger, hun kan alle numrene udenad.). Hun hedder Birgit. Læs hendes forklaring her, og du vil forstå, at det sindrige nummersystem er i sikre hænder. (Skulle der være et par detaljer, der glipper for dig ved første hurtige gennemlæsning, kan vi trøste med, at Birgit ikke kun er skrap, hun kan også være overbærende.):

Birgit beretter om cykler, hestevogne og mindre transportmidler på land

Elcykler – Segway – løbehjul – der bliver flere og flere forskellige former for ’personal transporters’, som firmaet Segway omtaler deres produkter.

Og hvad gør vi så i dk5?

Vi placerer elcykler i 62.712 sammen med almindelige cykler og sætter løbehjul m.v. i 62.71 som vi omdøber til ”Cykler. Hestevogne og mindre transportmidler på land”

Gruppe 62.71 hed ”Trafikmidler uden motor på land” underdelt med grupperne 62.711 Hestevogne og 62.712 Cykler

Hestevognene lader vi stå, men vi vil gerne placere elcykler sammen med almindelige cykler i 62.712. Så gruppe 62.712 får en note ”Her sættes pedaldrevne transportmidler på land med og uden hjælpemotor. Knallerter og motorcykler sættes i 62.726.”

Løbehjul og alle de andre former for personlige transportmidler vil vi sætte i 62.71, men er så nødt til at ændre overskriften, så gruppen kan rumme de mindre køretøjer med motor. Samtidig flyttes kørestole og invalidebiler til gruppe 38.74 Bevægelsehandicappede.

Litteraturmængden -  i bogform - for både de små trafikmidler og handicapkøretøjer er indtil videre meget begrænset, så det vil ikke betyde meget for opstillingen på hylderne.

Fremover kommer gruppe 62.71 med undergrupper til at se således ud:

62.71 Cykler. Hestevogne og mindre trafikmidler på land

Før 2019: Trafikmidler uden motor på land
Før 2012: Ikke-motordrevne trafikmidler på gader og veje
Fra 1991: Gruppen underdelt

Invalidekøretøjer sættes i 38.74

 

62.711 Hestevogne

 

62.712 Cykler

Fra 1991: Ny gruppe
Tidligere klassifikation: 62.71

Her sættes pedaldrevne transportmidler på land med og uden hjælpemotor. Knallerter og motorcykler sættes i 62.726.

Få overblik over, hvilke kasser verden er opdelt i

Hvis du vil gå på opdagelse i DK5-systemet, kan du gøre det på dk5.dk.

Hvis du er bibliotekar eller af andre årsager vil være sikker på, at du ikke går glip af vigtige beskeder som den fra Birgit, så følg med på profblog.bibliotek.dk.

 

30.08 2019

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.