Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » DBC har leveret en tredjedel af Fælles Bibliotekssystem
Personal tools

DBC har leveret en tredjedel af Fælles Bibliotekssystem

DBC har leveret en tredjedel af Fælles Bibliotekssystem

 

Det kæmpe kommunale it-projekt, der nærmer sig sin afslutning, gør rationelt brug af den nationale infrastruktur.

Horsens lagde ud i september 2015. I november 2017 har 96 af landets kommuner taget Fælles Bibliotekssystem i brug.

It-virksomheden Systematic har udviklet systemet, mens DBC har stået for en væsentlig del af den underliggende funktionalitet – rundt regnet omkring en tredjedel af den samlede løsning. Fælles Bibliotekssystem gør nemlig brug af den nationale databrønd og nationale webservices, som DBC leverer og har videreudviklet og tilpasset, så de spiller sammen med systemet.

Deler de samme poster

Når Sønderborg i foråret 2018 som de sidste skifter til Fælles Bibliotekssystem, er databrønden fælles, central katalog- og søgebase for alle biblioteker i de 97 kommuner, der har valgt at tilslutte sig.

Dermed realiserer Fælles Bibliotekssystem en vision, der går helt tilbage til begyndelsen af 1990’erne om Danbib som ægte fælleskatalog med adgang til direkte katalogisering til fællesskabet og hvor bibliotekerne og DBC deler de samme poster – fællesskabsposter. Langt den stør­ste del af det enkelte biblioteks katalog udgøres af sådanne fællesskabsposter.

Med Fælles Bibliotekssystem er beholdningsdata desuden blevet en del af den fælles infrastruktur for de kommunale biblioteker. Beholdningsdata bliver opsamlet centralt, sådan at de kan bruges til forskellige formål i bibliotekernes slutbrugergrænseflade. Fx kan man filtrere på materialer, der står på en bestemt filial, eller på, om det er hjemme lige nu.

Rationelt genbrug

Den del, DBC har leveret til Fælles Bibliotekssystem, er allerede finansieret af Danbib-licensen og er på den måde et godt eksempel på rationelt genbrug af de nationale services og den fælles biblioteksinfrastruktur.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.