Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Videndeling » Hvad er Open Source?
Personal tools

Hvad er Open Source?

Illustration til Hvad er open source

 

Software, hvor man kan få adgang til kildekoden uden omkostninger og har mulighed for at videredistribuere ændringer baseret på kildekoden, kaldes free software eller open source.

Fælles for free software og open source er, at der er defineret bestemte ejerskabforhold og regler omkring adgangen til kildekoden og regler for videreudvikling og videredistributionen af den.

Kildekoden er den tekst som programmøren har skrevet i et givent programmeringssprog.
For at kunne ændre i softwaren skal man have kildekoden.

Kort historik

Tilbage i halvfjerserne - i softwarens barndom - tænkte ingen på at ophavsretsbeskytte software. Softwaren var som regel bundet til en bestemt type maskine, der var så dyr, at omkostningerne til udvikling af softwaren var beskeden i sammenhængen.

Udviklingen af mere avancerede styresystemer og billigere hardware betød, at software fik en stigende værdi. Det satte gang i den ophavsretslige beskyttelse. Til stor ærgrelse for mange it-udviklere. Blandt andet Richard M. Stallman, der mente, at softwareudvikling bliver bedst, når udviklere har mulighed for at samarbejde og bygge videre på eksisterende kode uden ophavsretslige hegnspæle og pigtråd.

Richard M. Stallman grundlagde i 1983 ”Free Software Foundation”. Stallman er også ophavsmand til ”GNU Projektet”. Kombineret med Linuxkernen udgør GNU projektet ”GNU/Linux”, der i dag blot kaldes Linux.

Open source bygger på samme grundprincip om åben udvikling i fællesskaber, men er, hvad angår definition af ejerskabsforhold og rettigheder/pligter i forhold til hvordan kildekoden anvendes, en videreudvikling af free software.

Forskellen mellem free software og open source

Free software er frit tilgængeligt og må bruges, ændres og videresælges i form af nye programmer. Free software er ikke nødvendigvis gratis, selvom det ofte er tilfældet. Programmer, der er baseret på free software skal blive ved med at være frit tilgængelige.
I modsat fald mister man retten til at bruge den fri kode.

Open source er en forretningsmæssigt orienteret variant af free software, der i forskellige licenstyper præciserer rammerne for, hvordan kildekode og programmer må videreudvikles og videredistribueres.

Open source communities

Et open source community udgøres af de parter, der udvikler og deler kode og udvikling indenfor et bestemt område.

Visionen bag vores open source strategi

Den strategiske begrundelse for at vi udgiver vores softwareportefølje under open source tager udgangspunkt i DBC's Open Library Strategy, hvor vi stiller software til rådighed for kunder og samarbejds­partnere. Formålet er at bibliotekernes og DBC´s strategier kan møde hinanden og i samarbejde blive en del af en større, fælles udviklingskraft.

Mere specifikt er det vores mål:

At deltage i allerede etablerede sammenhænge dér, hvor vi benytter free software eller open source software på en måde, der matcher disse miljøer, ex Plone, Apache, Linux osv.

At etablere et langsigtet udviklingsfællesskab med kunder og samarbejdspartnere på relevante nutidige, men også fremtidige platforme, hvor stadig flere projekter udvikles i  open source.

For at møde de strategiske mål er der væsentligt, at vores software publiceres med licenstyper, der er almindeligt accepterede og samtidig understøtter, at vi både vil udgive middleware komponenter og koden bag webservices som open source.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.