Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Videndeling » Hvad er Open Content?
Personal tools

Hvad er Open Content?

open content - illustration

Hvor Open Source handler om fri brug og viderebearbejdning af kildekode, handler Open Content om fri brug og viderebearbejdning af tekst- og medieindhold. Ideen om Open Content er med andre ord den samme som for Open Source.

Typiske eksempler på Open Content er artikler, lærebøger, reference- og dokumentationsmaterialer, men det kan også være billeder, lyd og video.

Ligesom ved Open Source er ejerforholdet og anvendelsesretten til Open Content defineret i form af en licens, der specificerer rettigheder og pligter om hvordan indholdet må anvendes, kopieres, viderebearbejdes og om - samt på hvilken måde - det må anvendes videre i kommercielle sammenhænge. I Open Content licenserne indgår også pligten til at tilbageføre viderebearbejdet tekst til licensejerne.

Ofte anvendte licenser er varianterne under GNU Free Documentation License: GFDL og GNU FDL, men der findes en række andre, faktisk en mindre jungle af forskellige Open Content licenstyper, der hver især giver forskellige større og mindre frihedsgrader i anvendelsen af materialet.

Det nok mest kendte eksempel på Open Content er Wikipedia, der om noget har bevist, at grundtanken i Open Content om at ”pulje” viden i fællesskab har værdi. Wikipedia publiceres under GNU Free Documentation Licensen.

Fælles for Open Content er, at det skal publiceres i systemer, der er åbent tilgængelige.
Det betyder at Open Content ikke må udgives i proprietære eller krypterede filformater. Viderebearbejdede tekster skal føres tilbage i en form, der er læsbar for alle. Er teksten viderebearbejdet og udgivet i trykt form, skal trykforlægget være tilgængeligt i et ikke krypteret format.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.