Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Filer » Temapakker » Klima » Introduktion
Personal tools

Introduktion

Udvalg af artikler, film og forfattere, der beskæftiger sig med emnet ’Klima’ til brug i bibliotekernes webformidling. Indeholder: Et tekstforslag til pressemeddelelse, en kort storskærmspræsentation i ppt og mp4 samt rettighedsclearede billeder til de artikler, film og forfatterskaber, der indgår i temaet. Billederne må anvendes i bibliotekets digitale formidling til og med den 22. august 2018.

Digital formidling af Faktalink, Filmstriben og Forfatterweb

Her er et udvalg af artikler, film og forfattere, der beskæftiger sig med emnet ’Klima’.

Vi håber, I har lyst til at bruge temaet om ’Klima’ i jeres webformidling.

Temapakken indeholder et tekstforslag til pressemeddelelse, en kort storskærmspræsentation og rettighedsclearede billeder til de artikler, film og forfatterskaber, der indgår i temaet.

Billederne må anvendes i bibliotekets digitale formidling til og med den  22. august 2018.

I kan bruge hele eller dele af temapakkens forslag, ligesom I er velkomne til at kombinere vores forslag med andre materialer.

Billederne er tilgængelige i DDB CMS formaterne:

1200 x 9001200 x 4001200 x 300300 x 300

Bemærk at brug af billederne på de sociale medier kun omfatter de to billeder (Bæredygtighed og grøn omstilling og Margaret Atwood), der er frikøbt til det formål.

Alle billeder skal krediteres som vist her og på download siden.

Hent billeder, pressemeddelelse og præsentation i ppt, mp4 og embedd code.


Oversigt over de artikler, film og forfattere, som vi har udvalgt til temaet:

6 Faktalink artikler

300x300

Houston, Texas efter stormen Harvey august 2017
Thomas B. Shea/Scanpix

Klimaforandringer (2017)
En global opvarmning er i gang, og klimaet forandres overalt på Jorden. Vejret bliver mere ekstremt.

 


 

 

Faktalink_Bæredygtighed og grøn omstilling_300_300

Ormesnacks. Ida Maria Odgaard/Scanpix

Bæredygtighed og grøn omstilling (2017)

Vi har efterhånden vænnet os til at høre om klimaforandringer, CO2-udledninger og alternativ energi, men i de seneste år er klimadebatten til dels erstattet af diskussioner – blandt politikere, virksomheder og NGO’er – om bæredygtighed og grøn omstilling.

 


 

 

Faktalink_Klimapolitik_300_300

Ammassilak øen, Grønland John Mcconnico/Scanpix

Klimapolitik (2017)
Ekstremt vejr, tørke, oversvømmelser og svigtende høst har sammen med forskeres advarsler om, at den globale opvarmning vil få uigenkaldelige konsekvenser for kloden, sat klimapolitik på dagsordenen.

 


 

 

Faktalink_Drivhusgasser_300_300

Arktisk guldblomme (Arnica argustifolia). Vestgrønland.
Terkel Broe Christensen/Scanpix

Drivhusgasser (2015)
Menneskets udledning af drivhusgasser, især CO2 og metan, holder på Jordens varme. Det fører til klimaforandringer, som er med til at skabe en global opvarmning af kloden. De største udledninger kommer fra de rigeste lande og skyldes især kul, olie og gas, der bruges til opvarmning, elektricitet, industri og transport.

 


 

 

Faktalink_Alternativ energi_300_300

Solfangere - Ærøskøbing Fjernvarme. Terkel Broe Christensen/Scanpix

Alternativ energi (2015)

Alternativ energi er en betegnelse, der både omfatter at begrænse energiforbruget, ændre energisystemerne og skifte fra forbrug af kul, olie og gas til fornybare energikilder eller energikilder, der ikke medfører udledning af drivhusgasser. Alternativ energi kan nemt forveksles med vedvarende energi, der udelukkende betegner energiformer, der fornyer sig selv, og dermed udelukker atomenergi.

 


 

 

Faktalink_Genbrug og genanvendelse_300_300

Elektronikaffald på Amager Ressource Center. Finn Frandsen/Scanpix

Genbrug og genanvendelse (2014)

Moderne forbrugerkultur bliver ofte stemplet som køb-og-smid-ud-kulturen, men faktisk har danskerne – ja hele verden – aldrig haft mere fokus på genbrug og genanvendelse.
Befolkninger verden over bakker op om de langsigtede mål i klimapolitikken, men det kniber med opbakningen, hvis der er udsigt til, at det koster velstand, velfærd og arbejdspladser her og nu.

 


6 film om klima

Filmstriben_I morgen_300_300

I morgen (2015)

Det er slet ikke så svært for menigmand at gøre en indsats for klimaet. Instruktørerne taler med aktivister i en række lande, bl.a. Danmark, og indsamler tips til, hvordan vi hver især kan være miljøbevidste og hjælpe med at vende udviklingen.

 


 

Filmstriben_Terrorister i naturens navn_300_300

Terrorister i naturens navn (2011)

I december 2005 arresterede FBI en gruppe unge miljøaktivister fra gruppen Earth Liberation Front, der af idealistiske grunde udøvede brandattentater mod forskellige firmaer. Navnlig følger vi aktivisten Daniel McGowan, mens han venter på at blive dømt for sine handlinger.

 


 

Filmstriben_Promised land_300_300

Promised land (2012)

Den unge og dygtige Steve Butler opkøber rettigheder til naturgasudvinding fra fattige bønder i Midtvesten for selskabet Global. Men lokal modstand og bekymring om miljømæssige konsekvenser får ham på andre tanker.

 


 

Filmstriben_Indlandsisen_300_300

Indlandsisen (2015)
Dokumentarfilm om Grønlandsekspeditionen i 2013. Forskernes private videooptagelser og nutidige stillfotos set fra luften er samlet til en film som viser klimaforandringerne før og nu.

 


 

Filmstriben_Garbage Warrior_300_300

Garbage warrior (2007)

Arkitekten Michael Reynolds har i godt 30 år arbejdet med at udvikle bæredygtige boliger i New Mexico. De er opført af genbrugsmaterialer og har egen strøm- og varmeforsyning. Da han mister sin autorisation som arkitekt, går han ind i lobby-arbejde for at få gennemført en lov, der ikke stiller krav om el, vand og kloakering.

 


 

Filmstriben_Mellem himmel og is_300_300

Mellem himmel og is, (2015)

Dokumentarfilm, der portrætterer den franske glaciolog og Antarktis-pioner Claude Lorius (f. 1932), som var den første som påviste den menneskelige aktivitets indvirkning på den globale opvarmning.


6 portrætter af forfattere, der skriver om klima

Forfatterweb_Jonathan Franzen_300_300

Foto: Shelby Graham

Jonathan Franzen: Purity, 2015. Gyldendal (2015)
Den amerikanske forfatter kommer i sine romaner grundigt rundt i samtidens udfordringer på både makro- og mikroniveau. Det enkelte menneskes selvfremstilling i sociale medier kontrasteres af californisk tørke og klimaforandringer.

 


 

Forfatterweb_Margaret Atwood_300_300

Foto: Lucy Nicholson/Scanpix

Margaret Atwood: MaddAddam-trilogien, Lindhardt og Ringhof
(2003-2014)
En dystopisk trilogi om en fremtidig verden, hvor klimaforandringer grundlæggende har forandret menneskets levevilkår og muligheder. Bioterrorister, religiøse økoaktivister og højtudviklet genmodificering er den nye virkelighed.

 


 

Forfatterweb_Charlotte Weitze_300_300

Foto: Lea Meilandt

Charlotte Weitze: Den afskyelige. Samleren (2016)
Klimaforandringer har varmet jorden op, så der kun er en lille rest is tilbage, som aktivister hæger om. Sygeplejersken Heidi møder Kenneth, der sveder helt abnormt og lever sit liv efter et nøje klimaregnskab. Deres kærlighed udfordres i mødet mellem hendes pragmatisme og hans fanatisme.

 


 

Forfatterweb_Caspar Eric_300_300

Foto: Fryd Frydendahl

Caspar Eric: Nike. Gyldendal (2015)

”Vi sidder her og skriver om klima, men hvad med de kroppe, som seriøst er udsat på grund af klimaproblematikken? Dem interesserer jeg mig for. Jeg interesserer mig ikke for, om jorden går under eller ej, for det gør den. Det er ikke noget nyt. For mig handler det om, hvad vi gør ved de mennesker, der er her nu.” Sådan siger Caspar Eric om tankerne bag sin digtsamling ”Nike”.

 


 

Forfatterweb_Theis Ørntoft_300_300

Foto: Kasper Vang

Theis Ørntoft: Digte 2014. Gyldendal (2014)

”Hver gang jeg ikke distraherer mig selv med ligegyldige gøremål/ tænker jeg på apokalypsen”. Sådan skriver Theis Ørntoft i en digtsamling, hvor undergangen er nær, hvor samfund og klima er kørt af sporet, og hvor vi længes efter en nærhed med naturen på den planet, som vi har misbrugt.

 


 

Forfatterweb_Dennis Gade Kofod_300_300

Foto: Anders Beier

Dennis Gade Kofod: Nancy. Rosinante (2015)
Efter at en flok troldmænd har tilvejebragt en destruktiv og altomsluttende tåge, går det op for beboerne på Bornholm, at naturen slår tilbage, fordi de ikke har passet på øen, der er præget af svineindustri og sommerhusgrunde. Til sidst må menneskene flygte til Sverige for ikke at blive slået ihjel af naturens rasende comeback

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.