Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Filer » Tekstfiler » Eksporter referencer i det ny bibliotek.dk
Personal tools

Eksporter referencer i det ny bibliotek.dk

Artikel i REVY4 2013 p. 11

Eksport af poster fra bibliotek.dk til referencesystemer er populært blandt brugerne på
bibliotek.dk. Derfor er funktionen også ført med over i betaversionen af det ny bibliotek.dk,
der understøtter referencesystemerne Zotero, RefWorks, EndNote og Reference Manager.

Af Kirsten Larsen, kl@dbc.dk, DBC A/S

Brugerne af bibliotek.dk har i en del år haft muligheden for at overføre poster fra bibliotek.dk til flere forskellige referencesystemer. Funktionen er så vellidt, og den bruges så meget, at der aldrig har været tvivl om, at den skulle med over i det ny bibliotek.dk.

Det er vores intention, at så mange potentielle brugere som muligt opdager og bliver bevidste om muligheden for at eksportere poster over i et referencesystem. Vi har derfor pr. default valgt at eksponere alle de referencesystemer (Zotero,RefWorks, Reference Manager og EndNote), som bibliotek.dk understøtter, i visningen af posterne.

Synes man som bruger, at det er lige voldsomt nok med links til alle fire systemer, har man mulighed for i ”Min side – Mine indstillinger” at justere i, hvilke eller hvilket af referencesystemerne man vil have vist links til. Grunden til, at der pr. default eksponeres links til alle referencesystemer, er, at man som bruger ellers ikke bliver gjort opmærksom på muligheden.

”Jo Nesbo” i stedet for ”Jo Nesbø”
Det er således muligt at eksportere poster fra bibliotek.dk til referencesystemerne, mens man befinder sig i bibliotek.dk. Men det er også muligt at lave samme manøvre – altså eksportere poster fra bibliotek.dk til et referencesystem – mens man befinder sig i et af referencesystemerne RefWorks, EndNote eller Reference Manager. Det foregår ved, at man i et af referencesystemerne finder bibliotek.dk som en online ressource (z39.50).

Søgefelterne er begrænsede til det helt basale (forfatter, titel, emne osv.), og både RefWorks og Reference Manager kan have problemer med for eksempel bogstaverne æ, ø og å. Det kan derfor betale sig i søgeøjemed at prøve med for eksempel ”Jo Nesbo” i stedet for ”Jo Nesbø”. I dag peger indgangen i referencesystemernepå det gamle bibliotek.dk, men vi forventer at få systemejerne til at skifte over til det nye bibliotek.dk inden årets udgang.

Eksportér ind i Word
Uanset om man bruger Endnote, RefWorks eller Zotero, kan man få adgang til data i referenceværktøjet og indsætte referencen i sin Word-tekst – og derudover automatisk få dannet en bibliografi.

Sidstnævnte er en mulighed, som alle måske ikke er klar over. Hvis man vil vide mere, om hvordan man opretter en bibliografi, kan man søge hjælp i Words hjælpetekster under ”Oprette en bibliografi”.

Zotero kan integreres med både Word og OpenOffice. Det foregår ved, at man installerer en plugin i Firefox for at få det til at virke. Når man har installeret det rette plugin, vil man i for eksempel Word under fanen ”Tilføjelsesprogrammer” få vist en række ikoner, der giver mulighed for både at søge i de gemte
referencer i Zotero, indsætte referencer og danne bibliografier samt redigere i disse.

Mere nyt: Facetter, bladring og kopiservice
Det er nu også muligt at afgrænse via facetter i forbindelse med en søgning (der findes allerede mange facetter, og flere vil komme til), eller man kan bruge en specialsøgeside, så man fra start af kan præcisere sin søgning.

Bladring sker ikke ved, at man klikker på ”Næste”, men man har mulighed for at loade flere resultater, når man når til bunden af den pågældende side.

Kopiservice fra Statsbiblioteket videreføres som hidtil, så der i posterne er markeret ”Bestil gratis e-kopi” eller ”Bestil kopi mod betaling”.

Viderestilling til ”Videnskabelige artikler” sker fra forsiden af det ny bibliotek.dk. På ”Videnskabelige artikler”-delen af sitet kan man som nu bestille en papirkopi af en videnskabelig artikel hos Statsbiblioteket, og der findes desuden links til de institutioner, hvor der er onlineadgang til den pågældende videnskabelige artikel.

Til slut skal nævnes, at migrationen af den gamle til den ny version af bibliotek.dk endnu ikke er ikke afsluttet. Det vil først ske i løbet af 2014. Men mange af funktionerne findes allerede nu på den ny version af sitet, og vi kan anvende brugerreaktioneri prioriteringen af de resterende. Den gamle version af bibliotek.dk holdes åben, indtil de efterspurgte funktioner alle er overført.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.