Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Bedre grundlag for valg af ebøger
Personal tools

Bedre grundlag for valg af ebøger

Nu har eReolen samme grundlag for at vælge materiale på det elektroniske område, som bibliotekerne har på det fysiske. Og DBC har samtidig indført et system, der gør det mere effektivt at registrere bøger. DBC-nyhed februar 2016

Bedre grundlag for valg af ebøger

Nu har eReolen samme grundlag for at vælge materiale på det elektroniske område, som bibliotekerne har på det fysiske.

Siden december 2015 har de ansvarlige for materialevalget på eReolen hver dag kunnet se, hvilke ebøger DBC markerer som relevante for bibliotekerne, og kunnet bruge afmærkningerne om voksne, børn og skole til at vurdere ud fra.

DBC har fået adgang til løbende data fra ebogs-distributøren Publizons salgskatalog og har udviklet et system, der holder disse data op mod de registreringer, vi i forvejen laver af elektronisk og fysisk materiale.

Ebog arver metadata

Hvis data om en ebog ligner en eksisterende registrering, matcher systemet de to og opretter en registrering af ebogen på baggrund af metadata om det fysiske eksemplar. Jo mere de to sæt data ligner hinanden, jo mindre manuel håndtering kræver det. Ebogen ’arver’ automatisk klassemærke, emneord og alle de andre biblioteksrelevante metadata.

Helt uberørt af menneskehånd foregår det dog ikke. En medarbejder på DBC skal under alle omstændigheder tjekke udgivelsesår, forlagsnavn osv. og selvfølgelig ændre og indsætte data, så alt kommer til at passe.

Det hele munder ud i et feed, som eReolen kan bruge.

Fokus på ebøger

”Jeg er glad for, at DBC er gået aktivt ind på det elektroniske område. Markedet og udgivelsessituationen har ændret sig meget i løbet af de senere år, og det er vigtigt også at have fokus på de titler, der kun kommer som ebøger,” siger Michael Skjærris, som er tovholder for eReolens materialevalgsgruppe.

Michael Skjærris
"Det er vigtigt også at have fokus på de titler, der kun kommer som ebøger," siger Michel Skjærris, som er tovholder for eReolens materialevalgsgruppe.

Brugbart redskab

eReolen får data dagligt og kan se de relevante oplysninger direkte i deres materialevalgssystem. Er bogen relevant for børn? Er der en lektørudtalelse på vej? osv. Og DBC’s udvælgelse af, hvilke titler, der skal bibliotekskatalogiseres (BKM) er et brugbart redskab, fortæller Michael Skjærris:

”Vi bruger BKM-vurderingerne og afmærkningerne i forhold til målgruppe, når vi vurderer og vælger materiale. De er et redskab ligesom de andre ting, vi også kigger på – anmeldelser og anden omtale for eksempel – og om der overhovedet er biblioteker, der har valgt at anskaffe den fysiske bog.”

Den nye måde, DBC får data ind om ebøgerne, giver sammen med indberetningerne fra netpub@dbc.dk større sikkerhed for, at vi får registreret alle titler, og det kan komme til at betyde hurtigere registrering.

DBC har i 2015 registreret 8.761 ebøger til Dansk bogfortegnelse. Det er næsten 23 % flere end i 2014. Heraf er 5.250 blevet bibliotekskatalogiseret.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.