Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Afgørende teknisk skridt på vej mod RDA
Personal tools

Afgørende teknisk skridt på vej mod RDA

DBC har taget det første store tekniske skridt for at blive klar til de nye katalogiseringsregler RDA. Vi har nemlig efterprøvet, at vi kan håndtere autoritetsposter i en testversion af brønden.

Afgørende teknisk skridt på vej mod RDA

DBC har taget det første store tekniske skridt for at blive klar til de nye katalogiseringsregler RDA. Vi har nemlig efterprøvet, at vi kan håndtere autoritetsposter i en testversion af brønden.

Autoritetsposter er en helt afgørende forudsætning for RDA, som i sin ultimative form bygger på, at man i stedet for bibliografiske poster registrerer de enkelte dele (entiteter) for sig og forbinder dem med hinanden med links.

DBC har i flere år arbejdet med autoritetsposter. Når vi katalogiserer, indtaster vi derfor ikke personnavnet på fx forfatteren i selve den bibliografiske post. Vi indsætter i stedet et link til en autoritetspost med navneformer, fødselsår, dødsår, henvisninger, eventuelle noter og eksterne link til fx Wikipedia.

Det har vi blandt andet gjort for at forberede os på netop RDA.

De små selvstændige autoritetsposter lever imidlertid et temmelig skjult liv i DBC’s interne systemer. På vej ind i databrønden bliver alle links i de bibliografiske poster erstattet med ren tekst, og biblioteker og brugere møder derfor kun helt almindelige ’flade’ bibliografiske poster.

Ligger hver for sig og linker til hinanden

Vi har nu testet, at databrønden kan håndtere en model, hvor de bibliografiske poster og autoritetsposterne ligger hver for sig i brønden og linker til hinanden, og vi kan konstatere, at det virker, som det skal: I skrivende stund kan vi lagre posterne, indeksere dem og sende dem videre ud i verden – både i sammenskrevet form og som links.

Arbejdet med at implementere RDA er en lang og trinvis proces, hvor afprøvningen af en datamodel for autoritetsposter er et afgørende skridt på vejen.

Netværk af relationer

Senere i processen vil vi afprøve søgning på tværs af entiteter og nye måder at præsentere data på. Fremtidsudsigterne er en verden af biblioteksdata, der giver mere mening for slutbrugerne end det bibliografiske univers, vi kender i dag: en verden, hvor ting og begreber er hægtet sammen i et netværk af indbyrdes relationer.

Mere om RDA

Artikel i DBC's magasin for biblioteksprofessionelle, #dbc 2017 nr. 2 s. 14-16 om den danske profil for RDA: Et skridt nærmere fremtidens katalogisering

Præsentationer fra temadag om RDA i Odense den 8. juni 2017

Artikel i DBC's magasin for biblioteksprofessionelle, #dbc 2016 nr. 4 s. 12-15 Farvel til katalogkortmentaliteten

 

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.