Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Bedre udnyttelse af bibliotekernes samlede bestand
Personal tools

Bedre udnyttelse af bibliotekernes samlede bestand

Forsøg med automatisk fjernlån af eget materiale er så stor en succes, at funktionen fortsætter.

Automatisk fjernlånForsøg med automatisk fjernlån af eget materiale er så stor en succes, at funktionen fortsætter.

  • Mindre ventetid for låneren
  • Mindre tid brugt på at gennemgå reserveringskøerne
  • Mindre manuelt arbejde med at bestille hastefjernlån.

Det er nogle af de positive erfaringer fra biblioteker, der har været med til at teste en ny måde at låne materiale indbyrdes – en måde, som nu får lov at fortsætte.

Lad os se på et eksempel:

Anna bestiller en bog på bibliotek.dk. Hendes eget bibliotek har den ikke. Derfor går der en automatisk proces i gang, hvor systemet undersøger, hvilke andre biblioteker, der har bogen, og bestiller den til hende, så hun kan hente den på sit eget bibliotek. Sådan har det været længe.

Det, bibliotekerne nu har afprøvet, er at bruge samme automatiserede proces, men ikke kun i de tilfælde, hvor det lokale bibliotek ikke har indkøbt bogen – også når de faktisk har bogen, men den er udlånt.

Muligheden fortsætter

46 folkebiblioteker og 11 forskningsbiblioteker har i et år testet ”Automatisk fjernlån fra bibliotek.dk af egne materialer”, som projektet hedder, og resultatet er klart: Alle tilbagemeldinger går på, at man ønsker at fortsætte. Det bliver derfor fortsat muligt for bibliotekerne at vælge denne funktion.

Projektet Automatisk fjernlån fra bibliotek.dk af egne materialer var en del af udviklingsplanen for bibliotek.dk i 2014. I den rapport om projektet, der netop er kommet, kan man se præcise tal for antal fjernlån, forholdet mellem udlån og indlån og nogle af tilbagemeldingerne fra bibliotekerne.

Link: Læs evalueringsrapporten om Automatisk fjernlån af egne materialer (pdf)

 

”Lånerne har været meget glade for at få materialerne hurtigere og vi synes det er en fin måde at udnytte landets samlede materialebestand på”

(Høje-Taastrup)

”Automatisk fjernlån af eget materiale har betydet et stort fald i antal ’forældede reserveringer’”

(Haderslev)

 

”Låneren får materialet hurtigt i stedet for at komme i kø hos os selv”

(Bornholm)

”Bøgerne står ikke døde på hylderne på landets biblioteker – En slags national flydende bogbestand”

(Randers)

 

Automatiseret fjernlån
Siden 2004 har DBC arbejdet med at automatisere bestillingerne i bibliotek.dk. Brugerens bibliotek opdager først, at et materiale overhovedet er bestilt hjem fra et andet bibliotek, når materialet ankommer, og brugeren skal hente det. De automatiske bestillinger sparer dermed manuelt håndteringsarbejde i bibliotekerne.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.