Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Om DBC » DBC Specialeprisen
Personal tools

DBC Specialeprisen

DBC Specialeprisen på 25.000 kroner gives til bedste kandidatspeciale med relevans for DBC og den danske biblioteksinfrastruktur.

In English

DBC Specialeprisen på 25.000 kr. gives til bedste kandidatspeciale med relevans for DBC og den danske biblioteksinfrastruktur.

DBC Thesis Award

Fristen for at indstille specialer til DBC Specialeprisen 2018 var mandag den 12. november 2018. På baggrund af de indstillede specialers relevans har DBC besluttet ikke at uddele prisen i 2018.

DBC Specialeprisen henvender sig ikke til bestemte uddannelser/studieretninger. Vi lægger alene vægt på, at specialet har relevans for DBC og vores arbejde med at udvikle og drive infrastruktur for bibliotekerne.

Infrastruktur kan i denne sammenhæng både være it-infrastruktur (datarepositorier, søgning i metadata, recommendere, UX/formidlingsgrænseflader) og data-infrastruktur (kulturarv/nationalbibliografi, formidlingsmetadata, linked data, crowdsourcing).

Fx it-specialer, specialer inden for informationsvidenskab og antropologiske, sociologiske eller psykologiske specialer kan være relevante.

Har du spørgsmål?

Hvis du er i tvivl, om et speciale vil være relevant at indstille, kan du kontakte kommunikationsmedarbejder Camilla Bødker Thomsen på cbt@dbc.dk.

Om DBC (Dansk Bibliotekscenter)

DBC driver og udvikler den bibliografiske og systemmæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark. Infrastrukturen er bl.a. grundlag for folkebibliotekernes borgervendte grænseflader og det fælles bibliotekssystem, der understøtter de kommunale bibliotekers håndtering af materialer, lånere og administrative processer:

  • National databrønd: indeholder bibliografiske data fra de danske biblioteker og metadata fra e-ressourcer, så biblioteksbrugeren på én gang kan søge i såvel bibliotekets egen samling af materialer som i de digitale ressourcer, biblioteket har licens til. Til databrønden hører et stort antal webservices. De biblioteksprofessionelles fælles base og infrastruktur Danbib, der indeholder den danske nationalbibliografi samt alle offentlige forsknings- og folkebibliotekers beholdning af materialer, er for nylig blevet en del af databrønden.
  • bibliotek.dk: base i databrønden og brugervendt grænseflade, hvor borgerne kan søge og bestille materialer fra alle landets biblioteker.
  • Filmstriben: filmtjeneste med adgang til spillefilm, kortfilm og dokumentarer.
  • Faktalink og Forfatterweb: artikelsamlinger til brug i bl.a. skolesammenhæng
  • Metadataproduktion: registrering af bøger, artikler, film, musik m.m., der udkommer i Danmark, til den danske nationalbibliografi samt udvælgelse af materialer af særlig relevans for de kommunale biblioteker og registrering af disse med yderligere data, målrettet brugen i bibliotekerne (bibliotekskatalogisering).

DBC er et offentligt ejet aktieselskab med 155 medarbejdere, der primært er bibliotekarer, informationsspecialister og it-medarbejdere (dataloger mv.). Vi udvikler agilt i open source og serviceorienteret arkitektur.

Vi ser ind i en fremtid, der i stigende grad baserer sig på kunstig intelligens. I de senere år har vi udviklet anbefalersystemer (content based og collaborative filtering), og vi eksperimenterer med data science i forbindelse med  metadataskabelse for fuldtekster (bl.a. emneord, indholdsanalyser, stemningsanalyser, clustering, indeksering til søgning).

På grænsefladefronten arbejder vi på, at bibliotekerne som supplement til målrettet søgning også kan tilbyde brugeren inspiration. Se fx prototypen læsekompas.dk.

Siden 2016 har vi arbejdet med brugerdrevet innovation på baggrund af brugerundersøgelser, brugerinterviews mv., og vi ønsker generelt at udvikle vores produkter i samarbejde med biblioteker og biblioteksbrugere.

På metadataområdet gør vi klar til de internationale katalogiseringsregler RDA, som bygger på en linked data-tankegang. Vi arbejder desuden på at udvikle nye typer metadata, der beskriver oplevelser og stemninger i skønlitteratur, samt processer for, hvordan disse metadata kan produceres i samspil med og som supplement til den hidtidige emneordspraksis.

Tidligere vindere

DBC Specialeprisen har eksisteret siden 2015.

Vinder af DBC Specialeprisen 2017: Lasse Drustrup Christensen og Lukas Nic Dalgaard for specialet 'Beyond Individual Recommendation – Aggregation Methods for Group Based Recommender Systems'.

Vinderne af DBC Specialeprisen 2017 Lasse Drustrup Christensen og Lukas Nic Dalgaard
Lasse Drupstrup Christensen og Lukas Nic Dalgaard - Vinderne af DBC Specialeprisen 2017. Foto: Lone Rasmussen, DBC.

Vinder af DBC Specialeprisen 2016: Jakob Rindum Danelund, cand.psych. fra Københavns Universitet, for specialet 'På vej mod en it-psykologi'.

Vinder af DBC Specialeprisen 2015: Oline Møller-Thomsen fra IT-Universitetet for specialet 'Fra adgang til tilgængelighed'.

I en lang årrække har DBC desuden præmieret et 12-talsspeciale fra det, der nu hedder Institut for Informationsstudier (Københavns Universitet). Kandidater herfra opfordres nu i stedet til at indstille sig til DBC Specialeprisen.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.