Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Palle viser vej for DDB
Personal tools

Palle viser vej for DDB

Nyhedsartikel publiceret den 29. oktober 2012.

Mens 2.500 børn anmelder “Sommerbogen 2012”, slår Guinness rekord i Danmarks længste tegning, og Anna videoanmelder Ole Lund Kierkegaard udstillingen på Koldinghus - er der en helt anden historie om Palles Gavebod, som også fortjener at blive fortalt.

Illustration til artikel: Palle viser vej for DDB

For udover at være børne-bibliotekernes fælles digitale rum, der forener det fysiske med det virtuelle og inspirerer børn til at bruge biblioteket, er Palles Gavebod nemlig også et bevis på bæredygtigheden og rækkevidden i det it-strategiske paradigmeskift, som DBC er i gang med at realisere.

Palles Gavebod er med databrønden og brugen af services forløber for Danskernes Digitale Bibliotek.

 

 

En service er en pakkepost, der løber meget hurtigt

Illustration til artikel:Palle viser ved for DDBHvis Palles Gavebod var et værksted, og hvis man kunne se, hvad der foregik i maskinrummet, så ville man blandt andet kunne se et antal pakkepostbude løbe fra brugergrænsefladen ned i databrønden, derfra over i servicens eksterne database og tilbage igen til brugergrænsefladen med alt det, som Palle beder om til sin bruger. Det hele på et splitsekund. Her er et par eksempler: Giv hende et billede af bogen / Fortæl ham, at spillet er hjemme på hans eget bibliotek / Skaf ham stavehjælp / Kom med en liste over Sørens reservationer!

Selvom billedet er tegnet med en simpel streg, udtrykker det den unikke fordel ved det igangværende paradigmeskift til serviceorienteret arkitektur: At informationen genbruges og præsenteres lokalt men hentes og ajourføres ét sted.

For uanset om brugeren er otteårige Anne i Palles Gavebod, kokkeeleven Mads i Professionshøjskolernes Sektorløsning eller Karen, der søger på nordiske krimier i det nye bibliotek.dk, er det de samme pakkepostbude, der løber. De data, som ’pakkeposten’ henter og præsenterer i brugergrænsefladen, er altid opdaterede og altid de nyeste.

Genbrug, fleksibilitet og open source

Det er et hovedfokus i DBC’s it udviklingsstrategi, at vi ønsker at stille alle de services, som vi udvikler i de nationale løsninger, til rådighed for genbrug i lokal kontekst.

Vi har i øjeblikket udviklet 15 services til Danbib og bibliotek.dk og yderligere et antal vil blive færdiggjort i løbet af 2013. Med disse services kan bibliotekerne frit og fleksibelt vælge hvilke ’byggeklodser’ fra de nationale løsninger, man ønsker at integrere og tilbyde lokalt.

DBC’s nationale services kan genbruges i alle typer brugergrænseflader, forudsat det lokale system tillader integration med services.

Alle services stilles frit til rådighed i open source.

Palles Gavebod anvender i øjeblikket 10 af de services, der også bliver centrale idet nye Danbib og bibliotek.dk. Det drejer sig om:

 • Forsideservice
  henter og udleverer forsider og bagsidetekster
 • Open Agency
  henter og udleverer information om biblioteker, f.eks. adresser og åbningstider (tidl. VIP)
 • Open ADHL
  henter og udleverer anonymiserede informationer om hvad andre har lånt
 • Open Holding Status
  henter og udleverer materialestatus
 • Open Order
  anmoder om bestilling af materialer, lokalt og fjernlån
 • Open Search
  søger i databrønden og udleverer data til fremvisning samt data til facetbrowser
 • Open Search Admin
  giver mulighed for at tilføje, opdatere og slette objekter i databrønden
 • Open Spell
  leverer staveforslag
 • Open User Status
  henter lånerstatus i et eller flere lokalbiblioteker og giver mulighed for at forny, slette eller skifte afhentningssted
 • VoxB
  henter og udleverer brugerskabte data som tags, ratings og anmeldelser

Palles Gavebod viser vej for DDB

Anvendelsen af services er isoleret set ikke noget nyt. Paradigmeskiftet består - udover nyudvikling i open source -
i kompleksiteten og mængden af services, der sammen med brøndteknologien vil indgå i et migreret Danbib og bibliotek.dk.

En national fællesløsning i denne målestok er aldrig før udviklet. Palles Gavebod er bevis på, at første skridt hen imod Danskernes Digitale Bibliotek allerede er taget.

Læs mere om DBC's webservices

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.