Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Materialevurderinger af e-bøger er allerede på vej
Personal tools

Materialevurderinger af e-bøger er allerede på vej

DBC nyhed 27. marts 2014

 

27.03 2014

 

Berlingske bringer i dag, torsdag, en kronik, der blandt andet opfordrer bibliotekerne til at give DBC et ”nyt opdrag”, når det gælder materialevurderinger/lektørudtalelser.

Materialevurderinger af e-bøger er allerede på vej

Det fremgår blandt andet af kronikken, at bøger fra små forlag ofte ikke får en lektørudtalelse, men det billede kan vi ikke genkende. Vi behandler bøger fra mindre forlag på samme måde som alle andre bøger. I det omfang en bog vurderes biblioteksrelevant, bruger vi de samme kriterier med hensyn til at udvælge til en lektørudtalelse.

Kronikken kritiserer samtidig, at titler, der alene udkommer i digital form, ikke bliver materialevurderet, men her sparker kronikørerne en åben dør ind, for vi har allerede besluttet at ændre praksis på dette punkt.

I 2013 besøgte DBC en række folke- og skolebiblioteker for at evaluere tilfredsheden med materialevurderingerne. Tilbagemeldingen var positiv, og på baggrund af de input vi fik, er vi gået i gang med at udvikle fremtidens materialevurderinger, og vi vil gerne her benytte lejligheden til at fortælle om de initiativer, vi arbejder med på baggrund af tilbagemeldingerne.

E-bøger bliver vurderet så snart aftale er på plads
Det er endnu meget få titler, der alene bliver publiceret som e-bøger, men vi er opmærksomme på, at dette vil ændre sig fremover. Derfor vil digitale materialer, der findes i bibliotekernes e-bogsportal eReolen, og som ikke udgives i trykt form, eller som første senere udkommer i trykt form, for fremtiden blive materialevurderet, når vi vurderer, at en materialevurdering er relevant. Dette kræver imidlertid, at lektørerne, der udarbejder materialevurderingerne, har adgang til de pågældende materialer. Vi er i dialog med leverandøren om denne adgang, men har altså allerede besluttet at gøre, som kronikørerne opfordrer os til.

Nyt format hjælper både slutbruger og indkøber
Vi er for tiden i gang med at indføre et nyt format for materialevurderingerne, sådan at de kommer i to forskellige versioner, der er målrettet henholdsvis den almindelige biblioteksbruger og den biblioteksprofessionelle.

Den slutbrugerrettede version vil indeholde en præsentation, beskrivelse og vurdering, samt en perspektivering til andre værker. Den professionelles udgave vil indeholde det samme, men derudover også en anbefaling m.h.t. anskaffelse samt oplysninger, der er relevante for bibliotekarer.

Den professionelle versions vurdering af, om materialet kan anbefales til indkøb eller ej, bliver tydeligere end hidtil, sådan at den bibliotekar, der står for at udvælge materialer til indkøb, får en endnu bedre service. Samtidig skulle det nye format gøre omtalen af materialet langt lettere at gå til rent formidlingsmæssigt – til gavn for såvel den formidlende bibliotekar som for slutbrugeren. Vi indfører de nye formater i løbet af 2014.

Hurtigere adgang til vurderingerne
Materialevurderingerne sælges i dag i abonnement til bibliotekerne og har som følge deraf en karenstid på seks måneder, før de kan bruges i andre sammenhænge. Det harmonerer dårligt med bibliotekernes behov for at bringe dem i anvendelse hurtigt og på mange platforme. En løsning på dette kunne være en national licens.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.