Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Kilder til brønden - Status og planer
Personal tools

Kilder til brønden - Status og planer

DBC nyhed

Da de fleste af de licensbelagte kilder der er relevante for bibliotekerne, allerede ligger i databrønden, gav bibliotekerne sidste år udtryk for et ønske om, at vi skulle undersøge mulighederne for at supplere med kilder i brønden, der ikke kræver licenstegning, men frit kan anvendes. Ud fra bibliotekernes ønskeliste prioriterede vi derfor i 2017 at få nogle af de gratis tilgængelige kilder i brønden.

Licensfri kilder, der kom i brønden sidste år:

Dit verdensbibliotek

Verdensbiblioteket

Et stort ønske har været, at få metadata til Verdensbiblioteket (wiki-side). Disse data findes nu som særskilt kilde i brønden med ca. 1.900 poster.

På Verdensbiblioteket kan man streame musik og film på mere end 10 sprog og bestille bøger fra hele verden.


 

Project Gutenberg

Project Gutenberg

Project Gutenberg (wiki-siden) er kommet i brønden med ca. 55.000 poster. Kilden indeholder et stort udsnit af verdenslitteraturen, herunder især ældre værker, hvor ophavsretten er udløbet.

 


 

forfatterskærmen

Forfatterskærmen

Vi har desuden dannet en ny kilde af de portrætter, som findes i Forfatterskærmen (wiki-side), bl.a. af Svend Åge Madsen, Naja Marie Aidt og Elsebeth Egholm. Vær opmærksom på, at hvis I vælger denne kilde som relation, skal I huske i VIP-basen også at vælge ophavsrelationen under ”Folkebiblioteker” og ”Nationalbibliografi”. Brug evt. info-knappen i VIP-basen.


 

Comics Plus

Comics Plus

Udover de nævnte licensfri kilder lagde vi også sidste år en allerede populær, licensbelagt kilde, Comics Plus (wiki-side) fra RBdigital, i brønden.

Kilden indeholder digitale tegneseriehæfter & grafiske romaner og indeholder ca. 16.000 poster. I forlængelse heraf har vi i samarbejde med bibliotekerne arbejdet med at tilføje generelle danske emneord og noter på kilderne RBdigital Magazines og Comics Plus, så de bliver nemmere at søge frem.

Desværre ikke Kvinfo og Runeberg

Èt af de ønsker, det desværre ikke har været muligt at opfylde, er at få tidsskrifter fra Kvinfo i brønden.

Kvinfo er på nuværende tidspunkt ikke i stand til at levere data fra deres system, men vi vender naturligvis tilbage, hvis dette bliver muligt.

Project Runeberg var et andet bud på en licensfri kilde, det ville være godt at have i brønden. Desværre stiller Runeberg ikke deres data til rådighed og ønsker ikke at arbejde for det.

Planer for 2018

Nu er vi i fuld gang med at lægge lydbøger fra RBdigital i brønden. Her er tale om ca. 4.500 poster, som vi forventer vil være tilgængelige i løbet marts.

Derudover er Ebsco Hobby Bases som er reparationsvejledninger, der især henvender sig til gør-det-selv-folket, også på vej som ny kilde.

Flere biblioteker har efterspurgt Arkiv for Dansk Litteratur fra Det Kongelige Bibliotek. Vi er i øjeblikket i dialog med det Kongelige Bibliotek om at få data og håber at få denne kilde ind i løbet af i år.

Ud over arbejdet med de nye kilder, tager vi i år også fat i nogle af de forslag til forbedringer af de eksisterende kilder, som kom frem på den workshop med kildeambassadørerne og bibliotekerne, som vi holdt i 2017.

I er som altid velkomne til at kontakte kundeservice.dbc.dk med ideer og ønsker til nye kilder og forbedringer af de eksisterende.


Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.