Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Find rundt i litteraturen med Forfatterweb
Personal tools

Find rundt i litteraturen med Forfatterweb

Tidslinjeprojektet giver overblik over den danske litteraturs perioder og genrer. Dyk også ned i en enkelt periode og blive klog på de enkelte forfatterskaber i deres sammenhæng. DBC nyhed udsendt den 22. april 2015

Med tidslinjeprojektet kan du få overblik over den danske litteraturs perioder og genrer, og du kan dykke ned i en enkelt periode og blive klog på de enkelte forfatterskaber i deres sammenhæng.

700_300

Forfatterweb er blevet to faneblade rigere. ’Genrer’ og ’Perioder’ sætter forfatterportrætterne i sammenhæng med hinanden og binder sitet bedre sammen. Hvor det enkelte portræt giver den dybe gennemgang og analyse af forfatterskabet, er forventningen, at hjemmesiden som ramme nu synliggør forbindelsen mellem forfatterskaberne bedre.

Udvikling ud fra brugerønsker

Udgangspunktet er et forslag, som faldt på sidste års Skolemesse. Solveig Troelsen, lektor i Læreruddannelsen på VIA, gav udtryk for, at der manglede et sted, hvor hendes studerende nemt kunne få det forkromede overblik over den danske litteraturs genrer og perioder.

Solveig 200x200

”Et overblik over genrer og perioder er nødvendigt for en dansklærer. Men det tager tid at tilegne sig, og læreruddannelsen må også have fokus på mange andre ting. Derfor er det et uvurderligt hjælpemiddel at have en lettilgængelig kilde, der tilbyder hurtige oversigtsartikler og viser sammenhænge og referencer på en fagligt troværdig og forsvarlig måde – som alternativ til den hurtige Google-søgning,” siger Solveig Troelsen.

Forfatterweb tog ideen til sig, og inviterede Solveig Troelsen og andre repræsentanter fra læringsinstitutioner og biblioteker til en brainstorming-workshop. Her blev det kortlagt, hvilke behov der er i undervisningen og i biblioteksformidlingen, og hvordan Forfatterweb kunne adressere dem i sin udvikling.

Fra oldtid til autofiktion

Resultatet er en litteraturhistorisk tidslinje og beskrivelser af genrer. Her kan man som underviser, elev eller bibliotekar orientere sig i dansk litteraturhistorie og få et greb om de vigtigste genrer.

Kilderne er opdelt i primær- og sekundærlitteratur og har henvisninger til enkelttekster. Desuden er der henvisning til film og musik fra eller om perioden, så man kan tilgå stoffet fra forskellige medier.

17 kortfattede periode-introduktioner giver overblik over de vigtigste strømninger inden for samfund og historie samt de filosofiske tanker, der var markante i perioden. Rejsen begynder i den nordiske oldtid og slutter ved autofiktion.

Kommende udviklingsønsker er at lave en grafisk version af tidslinjen, så man endnu nemmere kan klikke sig omkring i litteraturhistorien.

Besøg os på Skolemessen

Den 22.-23. april 2015 er Forfatterweb atter at finde på Skolemessen i Aarhus. Vi glæder os til at vise de nye formidlingsmuligheder frem og håber, at du vil lægge vejen forbi Forfatterweb på stand 105 på 1. sal.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.