Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Et lille lys i det globale profitmørke fylder 50
Personal tools

Et lille lys i det globale profitmørke fylder 50

Pressemeddelelse sendt den 24. april 2013 til dagbladenes kulturredaktioner og biblioteksfagpressen.

Google ved hvem du er, kender taget på dit hus og husker dine søgeord. Og i morgen dukker der pudsigt nok en annonce op i din browser fra den hjemmeside, du besøgte i dag, da du var på kig efter en plæneklipper.

I en verden hvor viden om hvem vi er, og hvad vi interesserer os for er Big Business Annoncesalg, er der et helt og aldeles non-profit åndehul, hvor ingenting bliver os påduttet eller udvalgt på forhånd i forhold til hvem, søgemaskinerne mener at vide vi er.

At vi én gang har interesseret os for plæneklippere er ikke er nogen hindring for, at vi næste gang foretrækker Marcel Proust.

Stedet er vores biblioteker. 50 års fødselaren er Lektørudtalelserne.

19. april 2013.

Siden 1963 har bibliotekarer læst og anmeldt cirka 79.000 bøger. Anmeldelserne var oprindelig tænkt som et bibliotekar-til-bibliotekar værktøj. Det er de stadig, men indgår i dag også i bibliotek.dk, hvor alle Lektørudtalelser udarbejdet siden 1996 kan læses af alle, der ønsker en uvildig anmeldelse.

Kun en brøkdel af de bøger som udkommer, bliver anmeldt i medierne. Typisk er det bøger af forfattere, som allerede i forvejen er anerkendte, eller bøger fra de store forlag.

Udover anmeldelserne i medierne er der forlagenes salgsbeskrivelser.

Og så som sagt Lektørudtalelserne, der med sine 79.000 anmeldelser tilbyder et omfattende supplement og alternativ til de kommercielle tilbud.

Lektørudtalelserne bliver til i et samarbejde mellem en redaktion nedsat af DBC og bibliotekarer ansat på biblioteker over hele landet.

En Lektørudtalelse består af en vurdering af anvendelsesmuligheder, målgruppe og niveau, beskrivelse af indholdet, en sammenligning med anden relevant litteratur og endelig en vurdering af bogens kvalitet. Udover Lektørudtalelserne på bøger indeholder bibliotek.dk også 3.873 filmvurderinger og 1.808 vurderinger af multimedier.

Et hip-hip til bibliotekerne, der gør os klogere uden at sælge os noget og til Lektørudtalelserne, som alle har mulighed for at læse i bibliotek.dk.

Eksempel på en Lektørudtalelse (Nicolai Bangsgaard. Solo : 4 år jorden rundt på cykel : en antologi)

Eksempel på en Lektørudtalelse (12 nordjyske forfattere fortæller)


Kontakt og yderligere information:

Dansk BiblioteksCenter as
Hanne Ekström
Telefon: 44 86 77 28. Mail: he@dbc.dk
www.dbc.dk

Retningslinjer for Lektørudtalelser om bøger

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.