Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Decimalklassesystemet 'DK5' 100 år
Personal tools

Decimalklassesystemet 'DK5' 100 år

Ligesom alle forsøg på at klassificere verden, afspejler Decimalklassesystemet det verdenssyn, det bliver til under. Et eksempel er Danmarkshistorien, som har gruppe 96. Da DK1 udkom i 1915, var det store historiske fokus stadig på 1800-tallets historie. Det folder sig ud over de tre grupper 96.4 Det 19. århundrede, 96.5 Treårskrigen og 96.6 Krigen 1864, mens årene 1000-1814 er fordelt på de tre første tal i serien. Dertil kommer 96.9 Slesvig-Holstens historie – et landområde, man åbenbart ikke helt havde givet slip på i 1915. DBC nyhed sendt i anledning af 100 året for DK5.

19.523. Det tal pryder forsiden af decimalklassesystemets registerbøger. Tallet er klassemærket for Kryptografi og indeholder bl.a. Hemmelige koder. Det er nu ikke fordi DK5 er særligt hemmeligt – det er trykt på ryggen af alle faglige biblioteksbøger.

Illustration til DBC nyhed sendt den 20. april 2015 i anledning af 100 året for DK5.

Det er Kulturstyrelsens Bibliografiske Råd, som har ansvaret for DK5. Det praktiske arbejde varetages af DK5-redaktionsgruppen, som består af praktiserende bibliotekarer både fra folke- og forskningsbiblioteker, klassifikatorer fra DBC og DBC med som sekretariat. Revisioner af DK5 handler om at skaffe bibliotekerne fornuftigt overskuelige opstillingsgrupper, så bøgerne bliver lettere at finde på hylderne. Grupperne må ikke indeholde for mange bøger, men heller ikke for få.

Udfordringer ved at klassificere en dynamisk verden

DK5 er den danske udgave af den amerikanske bibliotekar Melvil Deweys system. Det går ud på, at der er 10 hovedgrupper for viden, f.eks. religion, politik og kunst, som yderligere kan underdeles i underemner ved hjælp af decimaler. Jo mere specifikt et emne bliver, jo flere decimaler har emnet. Det er derfor et meget dynamisk system, som hele tiden kan underdeles, når der kommer flere bøger til. Alligevel overtrumfer virkeligheden, når det kommer til at være dynamisk.

Birgit Gøtterup, som har ansvaret for DK5 på DBC, giver et eksempel:

”For et par år siden fik vi en henvendelse fra en bruger, som syntes, at det var uretfærdigt, at Palæstina var placeret i gruppe 98.22 Israels historie.  Der er ikke plads i systemet til, at Palæstina kan få en selvstændig gruppe på niveau med Israel, så vi omdøbte gruppe 98.22 til ’Israels historie. Palæstinas historie’ og oprettede gruppen 98.223 Vestbredden og Gazas historie fra 1967.

"Under arbejdet gik jeg tilbage til DK4, som udkom i 1954, dvs. ret tæt på staten Israels oprettelse, og her hedder gruppen: ’Palæstina og Israel’. Så det er først med DK5’s første udgave fra 1969, at Palæstina forsvinder fra DK-systemets overskrifter – Palæstina har hele tiden eksisteret i registrene - og nu er det så genindført i overskriften fra 2012.”

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.