Videre til indhold | Videre til menunavigation

Sektion

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Det er mor, der låner på biblioteket
Personal tools

Det er mor, der låner på biblioteket

DBC-nyhed 8. oktober 2014

Det er mor der låner på biblioteket


Folk omkring de 40 låner allerflest bøger på biblioteket – og i særlig grad kvinderne.

For mange kommer dette nok ikke som en overraskelse, men nu er det blevet let at se.

Ved det årligt tilbagevendende arrangement HACK4DK legede it-udviklere blandt andet med DBC’s data om 47 millioner lån på de danske biblioteker siden 2009.

For eksempel lavede udvikler David Tolnem en visualisering af antallet af udlån fordelt på lånernes køn og fødselsår. Klik på billedet for at prøve den selv – på den røde og den blå cirkel kan du vælge at få vist hhv. kvinder og mænd for sig.

Aldersfordeling udlaan

De mange udlånsdata – der naturligvis var renset for personhenførbare oplysninger – bliver egentlig indsamlet, for at brugere, der søger i bibliotek.dk, kan se, hvad andre, der har lånt en bestemt titel, typisk også låner, men her blev der altså eksperimenteret med, hvad man ellers kunne bruge data til.

En anden udvikler på HACK4DK interesserede sig for, hvad forskellige aldersgrupper låner, eller rettere: hvor stor en andel af bestemte aldersgruppers lån, der havde konkrete ord som ’liv’, ’død’, ’kærlighed’ eller ’sex’ i titlen. Se Finn Årup Nielsens oversigt over ord og alder her.

PS: De konkrete tal på y-aksen i David Tolnems graf er som nævnt baseret på 48 biblioteker. Det reelle udlånstal for hele Danmark er derfor højere.