Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Danske bøger er nu også danske, hvis de udkommer i udlandet
Personal tools

Danske bøger er nu også danske, hvis de udkommer i udlandet

DBC nyhed 4. juni 2014. Ny tillægsaftale til Nationalbibliografiaftalen betyder, at udenlandsk udgivne bøger med fyldestgørende dansk tekst nu optages i Dansk bogfortegnelse.

Ny tillægsaftale til Nationalbibliografiaftalen betyder, at udenlandsk udgivne bøger med fyldestgørende dansk tekst nu optages i Dansk bogfortegnelse.

Danske bøger er nu også danske, hvis de udkommer i udlandet

Bogen er på dansk, men den er udkommet i Flensborg, og derfor kommer den ikke med i den officielle oversigt over danske bøger.

Sådan har situationen været indtil nu, hvor en tillægsaftale mellem Kulturstyrelsen og DBC betyder, at bøger, der er udgivet uden for Danmark, nu bliver optaget i Dansk bogfortegnelse, hvis de ellers har fyldestgørende dansk tekst.

Dansk bogfortegnelse er en del af Nationalbibliografien, og ’fyldestgørende dansk tekst’ betyder i denne sammenhæng, at al tekst er på dansk, eller at dansk er parallelsprog gennem hele bogen.

Aftalen imødekommer et registreringsbehov hos bibliotekerne og giver samtidig god mening for billedet af dansk kultur, siger Hanne Hørl Hansen, der er bibliografisk konsulent i DBC:

”Nationalbibliografien viser noget om dansk kultur og sprog. En bog, der helt oplagt er beregnet for et dansk marked, hører med i det fulde billede af dansksproget litteratur, også selv om forlaget tilfældigvis har hjemme i for eksempel Oslo eller Flensborg.”

Omkring 100-150 bøger, som ellers ikke ville have fundet vej til Nationalbibliografien, vil få en plads i Dansk bogfortegnelse med den ny tillægsaftale.

Behovet for registrering har sammen med ønsket om at undgå en uheldig forskelsbehandling mellem fysiske og elektroniske bøger aktualiseret ændringen: Danske bøger på nettet optages nemlig i Dansk bogfortegnelse uden hensyn til udgiverens hjemsted, og derfor har der været eksempler på, at netudgaven af en bog blev optaget, mens den fysiske udgave ikke gjorde.

Tillægsaftalen justerer desuden optagelseskriterierne for andre dele af Nationalbibliografien. For eksempel bliver helt korte debatindlæg ikke længere optaget i Dansk artikelindeks, og musikoptagelser, der udkommer sammen med et magasin, samt musikoptagelser som er fremstillet i reklameøjemed, eller som kun har interesse for en snæver eller lokal kreds, bliver ikke optaget i Danske musikoptagelser.

Læs mere i Bibliografisk nyt.

DBC registrerer til en række af de fortegnelser, der indgår i Nationalbibliografien:

  • Dansk anmeldelsesindeks
  • Dansk artikelindeks
  • Dansk billedfortegnelse
  • Dansk bogfortegnelse
  • Dansk lydfortegnelse
  • Danske musikoptagelser
  • Grønlandsk bogfortegnelse

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.