Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Danmark bidrager til internationalt metadata-samarbejde
Personal tools

Danmark bidrager til internationalt metadata-samarbejde

DBC nyhed 16. september 2014

DBC leverer autoritetsdata til VIAF

Danmark bidrager til internationalt metadata-samarbejde

DBC deltager nu i VIAF-samarbejdet og leverer efter aftale med Kulturstyrelsen danske navneformer til samarbejdet. Hermed bringes danske biblioteksmetadata yderligere i spil internationalt, ligesom vi vil blive i stand til at berige danske navneformsdata med data fra andre producenter af biblioteksmetadata.

Et stærkt perspektiv ved deltagelse i VIAF (Virtual International Authority File) er, at danske navneformer hermed tildeles ISNI (International Standard Name Identifier) – en ISO-standard, der identificerer personer på tværs af domæner og altså ikke kun inden for biblioteksområdet.

På basis af ISNI vil vi yderligere kunne berige danske navneformsdata med data fra f.eks. Wikipedia.


Endnu større fokus på autoritetsdata

Kontrollerede og troværdige metadata er et kerneområde for bibliotekerne - hvorfor navneformskontrol og arbejdet med autoritative navneformer er en helt selvfølgelig del af registreringen til Nationalbibliografien.

På internationalt plan konsolideres autoritetsdata fra en række fremtrædende producenter af biblioteksmetadata gennem VIAF-samarbejdet.

Internationalt præges den bibliografiske udvikling af linked data-principper, hvor poster afløses af relaterede dataelementer. Autoritative data vil have en central betydning for skabelsen af korrekte relationer.

Bibliografisk Råd er i færd med at udarbejde en national strategi for autoritetsdata. DBC har allerede internt introduceret en ny model for autoritetsdata i tråd med udviklingstendenserne. Personnavne registreres nu i egne autoritetsposter i stedet for som tidligere i hver eneste bibliografiske post.

Relationer mellem autoritetsposter og de bibliografiske poster holder styr på, hvilke personnavne der skal optræde i de enkelte registreringer. Herved rationaliseres arbejdet med at vedligeholde personnavne. Indtil videre anvendes den nye model alene internt i DBC. Ekstern anvendelse og yderligere udbredelse af modellen vil være koblet til den nationale strategi.

 

 


 

 

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.