Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Biblo - Hurtigt og nemt med JavaScript
Personal tools

Biblo - Hurtigt og nemt med JavaScript

DBC nyhed udsendt den 3. juni 2016 om åbningen af Biblo, bibliotekernes digitale univers til store børn og tweens.

Biblo er bibliotekernes nye digitale univers til store børn og tweens. DBC står for den tekniske udvikling og drift af communitiet, som er realiseret i JavaScript.

Fredag den 3. juni er Biblo åbnet. Biblo er bibliotekernes digitale univers til store børn og tweens. Her kan man ikke bare søge og låne bøger, film, musik og spil, men også tale sammen om dem, poste anmeldelser i form af tekst eller filmklip, og meget andet. Biblo erstatter sitet Palles Gavebod, og den største forskel er, at det i det nye site er interaktionen mellem børnene, der er i centrum for det hele.

Biblo logo 2

Community First

Faktisk tyvstartede sitet i april udelukkende med community-funktionerne, så det kunne understøtte Forskningens døgns kampagne ’Hvem styrer din hjerne’. Biblo er kommet godt fra start, og indeholder 28.683 profiler og over 250 grupper oprettet af både moderatorer fra bibliotekerne, og af sitets unge brugere.

Med den ny release er biblioteksfunktionaliteterne kommet på, så man nu kan søge og anmelde materialer. 65.000 anmeldelser er flyttet med over fra Palles Gavebod til Biblo. Så selv om det er en ny begyndelse, starter man altså ikke fra scratch.

Biblo er bygget på Node JS, en velegnet teknologi til communities, fordi data leveres dynamisk, efterhånden som de er klar, så man f.eks. kan se det med det samme, hvis der kommer nye indlæg i en gruppe.

Nemmere, hurtigere, tyndere

Programmeringssproget, som anvendes i Node, JavaScript, er meget populært blandt udviklere, fordi det er nemt at komme i gang med, og fordi det er fleksibelt at skrive og iterere i. Det har betydet, at teamet bag Biblo ret hurtigt har kunnet få noget til at gro.

Også grænsefladen, som er udviklet i Facebooks open source-framework React, bruger JavaScript, hvilket giver den oplagte fordel, at front-end og back-end ’taler samme sprog’. Front-end og back-end er desuden så løst koblet, at man ved behov vil kunne erstatte grænsefladen uden nødvendigvis at skulle starte forfra med det bagvedliggende.

Biblo og Den åbne platform

Biblo er det første produkt, som er koblet på Den åbne platform, et nyt lag i bibliotekernes infrastruktur, som gør det nemmere at bygge lette og mobile applikationer og grænseflader ovenpå databrønd og webservices.

Biblo er en meget tynd applikation uden sin egen database og gør i sig selv ikke ret meget andet end at sende forespørgsler videre og data retur fra blandt andet den underliggende community-service og Den åbne platform. Denne måde at bygge arkitekturen op af mindre brikker gør det både nemmere at opdatere og forny de enkelte lag i takt med brugernes behov og den teknologiske udvikling, og at lokalisere og rette fejl.

 


Biblo drives af et konsortium af folkebiblioteker med Roskilde Bibliotekerne som projektleder, og udviklingen er finansieret af DDB-puljemidler. DBC er med i konsortiet og hovedleverandør af den teknologiske platform og udvikling og drift af Biblo.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.