Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Alle lektører skriver nu materialevurderinger på en ny måde
Personal tools

Alle lektører skriver nu materialevurderinger på en ny måde

DBC nyhed 14. oktober 2014. Materialevurderingerne skal fortsat være en hjælp for den bibliotekar, der er med til at vælge, hvad biblioteket skal anskaffe, men de skal også kunne bruges aktivt i formidlingen over for slutbrugeren.

 

Lektørmøde okt 2014-1

”Det har været ret grænseoverskridende at få sine lektørudtalelser ’dissekeret’ af en hel redaktionsgruppe, men også både udfordrende og meget lærerigt.”

Sådan beskriver bibliotekar Christine Christensen den oplevelse, hun har haft med at være en af de første til at afprøve et nyt format for materialevurderinger.

Ved siden af sit arbejde på Allerød Bibliotekerne er hun en del af det korps af lektører, der hvert år skriver omkring 4.900 vurderinger af bøger og andre biblioteksmaterialer.

Hendes oplevelse afspejler meget godt den grundige proces, der har været i arbejdet med at introducere en ny måde at skrive materialevurderingerne på, så de bedre kan bruges af både den biblioteksfaglige og af slutbrugeren.

Testet af siden juli
Siden juli har otte lektører testet den nye måde at skrive på og fået publiceret deres vurderinger i det nye format. De har holdt to møder og har fået grundig, skriftlig feedback. Ofte har de måttet skrive om. Og om igen.

For nylig delte de ud af deres erfaringer ved to møder med resten af lektørkorpset. Fra nu af kommer alle de omkring 100 lektører til at skrive materialevurderingerne på den ny måde.

Materialevurderingerne skal fortsat være en hjælp for den bibliotekar, der er med til at vælge, hvad biblioteket skal anskaffe, men de skal også kunne bruges aktivt i formidlingen over for slutbrugeren. Helt konkret er der nu et afsnit, som alene er henvendt til bibliotekaren, mens de øvrige afsnit skal være helt fri for biblioteksfaglige begreber, fordi de skal kunne læses af slutbrugeren.

De nye materialevurderinger har fem afsnit

  1. Kort om bogen/filmen/spillet
  2. Beskrivelse
  3. Vurdering
  4. Andre bøger/film/spil om samme emne/genre
  5. Til bibliotekaren

De fire første afsnit bliver skrevet på en måde og i et sprog, der henvender sig til både bibliotekar og slutbruger. Det sidste afsnit, 'Til bibliotekaren', indeholder information, der kun er relevant for den professionelle. Dette afsnit bliver ikke vist i bibliotek.dk.


Christine Christiansen

Mere slutbrugerorienteret

Christine Christensen; bibliotekar og materialekoordinator ved Allerød Biblioteker; har været lektør i snart tre år; anmelder bøger og film for børn og voksne:

”Redaktionsgruppen har stillet høje krav til os, fordi vi var det første hold, og det var vores erfaringer, der skulle bringes videre.”

”Formatet er ikke ændret radikalt, men vi skal skrive og tænke på en mere slutbrugerorienteret måde. Det kræver en ændring i skrivestil og indhold, at de første afsnit skal kunne læses direkte af slutbrugeren, som kan være mellem 8 og 99 år. Hvis det er en bog til børn, der selv kan læse, er det jo vigtigt, at de kan forstå det.”

”Et af de råd, jeg gav på mødet med de lektører, der nu også skal i gang med at skrive på den ny måde, var at bruge nogle af sine egne rigtig gode udtalelser og så prøve at sætte dem ind i det nye format."

Finn Christiansen

Lettere ved at komme i gang

Finn Christiansen, administrationsleder ved Viborg Bibliotekerne; har været lektør siden 1997; alle årene på spilområdet:

”Det mest udfordrende har været at skille den neutrale beskrivelse og den subjektive vurdering helt ad. Tidligere har vi kunnet skrive det sammen, men jeg er enig i, at det gør lektørudtalelserne mere læsevenlige, at det er tydeligt adskilt.”

”For mit vedkommende betyder det nye format, at jeg har lettere ved at komme i gang med en udtalelse. Man kan altid tage den neutrale hat på og så beskrive det umiddelbare, så jeg starter ved beskrivelsen og går derefter tilbage til ’Kort om’-afsnittet. I det gamle format startede jeg altid bare fra en ende af.”

Lektørmøde okt 2014-4

På møder i hhv. Ballerup (DBC) og Odense er lektørkorpset blevet vejledt i at skrive materialevurderinger i det nye format. De otte, der har prøvet formatet af, holdt hver et kort oplæg og svarede på spørgsmål. Her er det Jesper Holtoug, Finn Christiansen, Jette Landberg, Pia Petersen, Christine Christensen og Ulrich Breuning fra mødet i Ballerup. I Odense deltog desuden Jacob Holm Krogsøe og Søren Brunbech.

Læs mere

Artikel på www.dbc.dk: Vi tester nyt format for materialevurderingerne

Eksempel på materialevurdering i nyt format (pdf)

Artikel i Forfatteren: Lektørens arbejde & magt (pdf)


Fotos: Poul Bergstrøm Hansen. Tekst: Camilla Bødker Thomsen.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.