Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » 15 år med bibliotek.dk
Personal tools

15 år med bibliotek.dk

Den 31. oktober 2015 er det femten år siden, alle borgere fik elektronisk adgang til de danske biblioteker.

Den 31. oktober 2015 kan sitet, der giver overblik over materiale på alle danske, offentlige biblioteker, fejre sin 15 års fødselsdag.

bibliotek_15_år_3110_2015

Det begynder med en vision. Davæ­rende kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen offentliggør i oktober 1998 ideen om, at alle borgere skal have elektronisk adgang til de danske biblioteker.

DBC og Biblioteksstyrelsen (i dag Kulturstyrelsen) griber ideen og søsætter i samarbejde et stort projekt, opdelt i ikke mindre end 12 delprojekter. Den 18. maj 2000 bliver bibliotek.dk vedtaget i Biblioteksloven, og den 31. oktober 2000 går første version i luften.

I januar 2003 runder antallet af bestillin­ger 1 million. Den store interesse for at låne materialer på tværs af landet får samme år Biblioteksstyrelsen til at starte en kørselsordning mellem bibliotekerne.

 

Konstant forandring

Siden starten i 2000 har bibliotek.dk været under mere eller mindre konstant forandring, som det nødvendigvis må være med enhver webportal, der stræber efter at holde sig udviklings­mæssigt ajour og tilgodese brugernes behov for smart funktionalitet, netdokumenter og supplerende information.

I løbet af de 15 år er der blevet arbejdet med design, navigation og søgemuligheder samt berigelse af indhold som f.eks. fuldtekstartikler, forsider, links til anmeldelser, supplerende kilder og videresøgning på nettet.

Et andet fokus har været på resultatvisningen, så man får vist værket og ikke i første omgang de mange varianter, som det samme værk typisk er udgivet i, f.eks. nye udgaver og genoptryk, indbundet, paperback, cd, mp3, e-bog mv.

 

Automatiseret fjernlån

I 2006 får bibliotek.dk tilføjet en nyudviklet feature, der skal vise sig både smart og i høj grad ressourcebesparende i bibliotekerne, nemlig automatiseret fjernlån.

Automatiseret fjernlån går kort fortalt ud på, at hele det manuelle, tidskrævende arbejde, der før var nødvendigt, inden en bestilling fra et bibliotek til et andet var gennemført, automatiseres. Ikke bare, så bestillingen nu håndteres auto­matisk, men, nok så avanceret, så syste­met også selv afkoder, hvilket nærmeste bibliotek i geografisk afstand, der har eller først får materialet til rådighed.

Udtrykt i tal betyder det, at der f.eks. i de første seks måneder af 2015 er foretaget næsten 600.000 automatiserede fjern­lån via bibliotek.dk. Det er både til gavn for brugerne, der oplever, at bestillinger fra andre biblioteker end deres eget er klar til afhentning i løbet af ganske få dage, og for bibliotekerne, hvis materialer udlånes ikke bare lokalt, men over hele landet.

 

Det nye bibliotek.dk

Den tredje og allerstørste udvikling af bibliotek.dk til dato påbegyndes i 2011, hvor ’Den store migrering’ går i gang.

Udviklingen betyder en total omlægning af hele den bagvedliggende arkitektur. Al kode skrives om, baseret på open source og webservices. Og bibliotek.dk får samtidig ny søgeplatform og nyt design. I denne version introduceres også et større antal nye søgefiltre, der både kan bruges som inspirationskilde og til at indsnævre, analysere og kvalificere søgeresultater. Resultatet er et nyt bibliotek.dk, der åbner i november 2013.

Siden har fokus været på videreudvik­ling og finjusteringer. Senest er sitet blevet responsivt, så det automatisk tilpasser sig skærmstørrelsen på mobil, tablet og desktop.

I 2015 og 2016 har vi fokus på at for­bedre søgeoplevelsen, så brugerne vil opleve at få mere præcise og relevante søgeresultater. Brugerne vil også kunne få inspiration til udvalgte titler gennem anbefalinger. Første driftsklare version er til mobile platforme og forventes leveret i starten af 2016.

 

Et vue over tiden der gik

Meget er sket, også med designet, siden første version af bibliotek.dk blev lanceret den 31. oktober 2000. Fokus er fortsat, at sitet skal være enkelt og appellere til alle aldersgrupper.

bibliotek.dk design 2000
Det oprindelige design ved lanceringen i oktober 2000.

bibliotek.dk design 2003
bibliotek.dk i 2003.

bibliotek.dk design 2005
2005

 

bibliotek.dk 2010 design

2010

 

bibliotek.dk design 2015

bibliotek.dk, som det ser ud i dag, i 2015.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.