Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nationale opgaver
Personal tools

Nationale opgaver

Introduktion til vores nationale opgaver: Nationalbibliografi, bibliotekskatalogisering, bibliotek.dk, Danbib, DK5, Regler og standarder samt ISBN.

DBC varetager en række nationale opgaver for den danske stat og for kommunerne i Danmark:

Nationale opgaver_bibliotekdk

bibliotek.dk

bibliotek.dk er borgernes portal til alle de materialer der findes på de danske biblioteker. Bibliotek.dk indeholder i 2015 omkring 14 mio. poster. Bibliotek.dk udvikles og drives af DBC, administreres af DDB og finansieres af den danske stat ved finanslovsbevilling.

Danbib udviklingsplanen for 2015 indeholder en række overordnede temaer, hvoraf migrering til serviceorienteret arkitektur udgør en meget stor del. Herudover er der fokus på bestil-området, adgang, søgning og data science.

Danbib

Danbib er den fælles bibliografisk database over nationalbibliografien og materialebestanden i alle danske biblioteker. Danbib-basen indeholder omkring 36 mio. poster. Udover Danbib-basen omfatter systemet også fælles funktioner til formidling af lånesamarbejdet mellem bibliotekerne, genbrug af bibliografiske data, verifikation og gennemstilling til relevante udenlandske databaser. Danbib drives og udvikles af DBC.

Illustration til nationalbibliografi

Nationalbibliografi

I henhold til aftale med Kulturministeriet varetager DBC hovedparten af den nationalbibliografiske registrering af, hvad der udkommer i Danmark og på dansk. Uanset om udgivelsen er i fysisk form eller udgivet på nettet.

illustration til bibliotekskatalogisering

Bibliotekskatalogisering

Bibliotekskatalogisering omfatter selektion og registrering med emneord og noter af de materialer, der er relevante i bibliotekernes formidling.

DK5

DK5

DK5 er det fælles opstillings- og klassifikationssystem for de danske folke- og skolebiblioteker. Systemet består af en systematisk oversigt over emneområder samt af et alfabetisk og et systematisk register.

Regler og standarder

Regler og standarder

Dansk BiblioteksCenter arbejder efter en række regler og standarder på det bibliografiske område. Find en oversigt her.

illlustration til isbn

ISBN

I Danmark administreres ISBN-systemet af Dansk ISBN-Kontor af DBC, der har til opgave at sørge for, at der tildeles, registreres og publiceres korrekte standardbognumre. Tilmelding som udgiver, rekvirering af nye ISBN-numre mv. sker på www.isbn.dk

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.