Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Velbesøgt dag om katalogiseringsreglerne RDA
Personal tools

Velbesøgt dag om katalogiseringsreglerne RDA

Næsten 140 valgte at tilbringe en usædvanlig varm majdag i et fyldt auditorium i Ballerup, da DBC den 23. maj 2018 var vært for en konference om implementering af katalogiseringsreglerne RDA.

Velbesøgt dag om RDA

Næsten 140 valgte at tilbringe en usædvanlig varm majdag i et fyldt auditorium i Ballerup, da DBC den 23. maj 2018 var vært for en konference om implementering af katalogiseringsreglerne RDA.

Implementering i Danmark

Første halvdel af programmet handlede om implementeringen i Danmark: Hvorfor vi skifter til RDA, hvad det kommer til at betyde, den overordnede plan for overgangen, den tekniske implementering og planerne for uddannelse i de nye regler.

RDA baner vejen for, at bibliotekerne taler det sprog, man taler på nettet. Det kan gøre biblioteksdata mere synlige og giver mulighed for, at bibliotekerne kan hive data ind fra nettet og eksponere dem i bibliotekssammenhæng. Det var en af pointerne i Hanne Hørl Hansens oplæg.

Line Jung Lindhard fortalte om, hvordan implementeringen af RDA er planlagt i fire trin, der indfrier delmålene 1) katalogisering efter RDA, 2) etablering af fælles nationalt register for autoritetsdata, 3) skift af underliggende datamodel og 4) overgang til linked data-format.

Gik ikke ud over britisk tidsforbrug

Om eftermiddagen kunne man få et indtryk af, hvordan andre lande, der er længere fremme med RDA, har implementeret reglerne, og hvilke erfaringer de har gjort sig.

British Library tog RDA i brug, allerede da reglerne lå klar i 2013. Collection Metadata Standards Manager Alan Danskin fortalte om at være first movers og gjorde status over konsekvenser ved at indføre RDA. Blandt andet kunne British Library seks måneder efter implementeringen konstatere, at skiftet til RDA ikke var gået ud over katalogisatorernes tidsforbrug.

Tre udenlandske oplægsholdere kunne fortælle om erfaringer fra lande, der er længere fremme med RDA, end Danmark: Renate Behrens fra Deutsche Nationalbibliothek, Alan Danskin fra British Library og Marja Smolenaars fra National Library of the Netherlands.

Nyt – men det samme intellektuelle arbejde

Tyskland indførte RDA i et tværnationalt samarbejde med Østrig og den tysktalende del af Schweitz i 2015. Renate Behrens fra Deutsche Nationalbibliothek kunne berolige eventuelt bekymrede katalogiseringseksperter med, at de fortsat ville være eksperter, også med de nye regler. Med RDA er det nemlig grundlæggende de samme ting, man tager stilling til, når man katalogiserer – tingene bliver bare organiseret på en ny måde, der er mere hensigtsmæssig i en websammenhæng.

Sund fornuft

Hollands situation minder om Danmarks på den måde, at man har valgt ikke at oversætte det fulde RDA-regelsæt men benytte det engelsksprogede regelsæt sammen med en national ’profil’, der beskriver, hvordan man udmønter reglerne. Marja Smolenaars fra National Library of the Netherlands fortalte om de hollandske erfaringer og konstaterede, at RDA lige som det var tilfældet med de gamle regler ikke altid er udtømmende for alle materialekategorier, og at et skift til RDA derfor ikke er et farvel til katalogisatorens sunde fornuft i situationen.

”Det er beroligende at se, at der er meget, man kan genkende, selv om vi skifter til RDA. Forandringerne bliver ikke så voldsomme med det samme, og vi bliver i MARC-formatet lidt endnu. RDA giver på sigt nogle spændende muligheder for formidling. Det er også interessant at høre om de forskellige måder, man har implementeret på i udlandet,” siger Marianne Buschmann Nielsen, der katalogiserer på Aalborg Bibliotekerne.

Afløser for MARC

Endelig fortalte formand for Bibliografisk Råd Leif Andresen kort om europæiske initiativer i forhold til BIBFRAME, der på sigt forventes at afløse de nuværende MARC-formater.

RDA-dagen blev afholdt i forbindelse med det årlige medlemsmøde i den europæiske RDA-interessegruppe EURIG, som blev afholdt den 24.-25. maj på DBC.

 

Præsentationer fra RDA-dagen
Hanne Hørl Hansen, DBC Overordnet plan for RDA i Danmark
Line Jung Lindhard, DBC Den tekniske implementering af RDA, herunder skift af datamodel og tidshorisont
Anders Cato, Slots- og Kulturstyrelsen Uddannelse i RDA
Leif Andresen, Det Kongelige Bibliotek og formand for Bibliografisk Råd Hvad kan vi med RDA, som vi ikke kan med de nuværende regler?
Hanne Hørl Hansen, DBC Introduction: Different approaches on implementing RDA
Alan Danskin, British Library First movers - British Library: a national library implementation
Renate Behrens, Deutsche Nationalbibliothek How to survive an implementation project
Marja Smolenaars, National Library of the Netherlands RDA in a non-native English-speaking country
Leif Andresen, Det Kongelige Bibliotek og formand for Bibliografisk Råd New format: BIBFRAME in a European perspective

 

01.06 2018

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.