Videre til indhold | Videre til menunavigation

Sektion

Søg
Du er her: Forside » Filer » Temapakker » Temapakke : Flygtninge » Temapakke: Flygtninge. Pressemeddelse
Personal tools

Temapakke: Flygtninge. Pressemeddelse

Tekst til brug for pressemeddelelse i forbindelse med kampagne.

Brug biblioteket og bliv klogere på flygtningeproblematikken og det at være flygtning

Lige nu har biblioteket fokus på flygtninge. Et emne, der er højaktuelt men også trækker tråde tilbage i historien. Samtidig er Flygtninge et emne, der med bibliotekets brede vifte af materialer kan tilgås fra meget forskellige vinkler afhængigt af om man søger faktuel viden, indlevelse eller at fordybe sig i personlige beretninger.

Bådflygtninge fra Libyen_3500_2330_px

158 bådflygtninge fra Libyen får udleveret redningsveste under en redningsaktion den 4. november 2016. Foto: Andreas Solard / Scanpix

60 millioner mennesker er ifølge FN på flugt. Lige nu er der fokus på flygtninge fra de nordafrikanske stater og deres farefulde rejser over havet mod Europa, hvor de ankommer til lande som Italien, Tyrkiet og Grækenland. Det er lande, som har tilsluttet sig FN’s flygtningekonvention, og det betyder, at de som modtagerlande skal beskytte og tage sig af flygtningene ved f.eks. at sørge for mad og tøj, lommepenge, læge- og retshjælp, psykologbistand og sprogundervisning. Men flere af modtagerlandene er selv i krise og kan derfor ikke håndtere så mange flygtninge. Blandt andet derfor diskuteres det, om andre lande i Europa, som Tyskland, Sverige og Danmark, skal tage imod flere flygtninge.

Spørgsmålet har vakt stor debat i de berørte lande, og har blandt andet ført til debat om, hvorvidt Schengen-aftalens åbne grænser skal bevares. I flere lande, blandt andet Danmark og Sverige, er der blevet indført midlertidig grænsekontrol, som dog har vist sig at vare i – indtil videre – over et år. Det har ført til skarp kritik fra andre EU-lande og advarsler om, at Schengen-samarbejdet, som betragtes som en af EU's største sejre, kan bryde sammen.

Artikler

Bibliotekernes nettjeneste Faktalink.dk har en række artikler om flygtningeproblematikken, hvor man kan blive klogere på historikken, tallene, institutionerne, de politiske forhold og meget mere.

Film

På bibliotekernes streaming-tjeneste, Filmstriben.dk, er en række spillefilm og dokumentarfilm, der sætter emnet ind i en personlig sammenhæng med beretninger om det, at være flygtning.

Bøger

Emnet flygtninge har også været behandlet i skønlitteraturen. På Forfatterweb.dk, som også er én af bibliotekernes net-tjenester, finder man portrætter af en række forfattere, der i deres forfatterskaber har beskæftiget sig med flygtningeproblematikken.

Pressemeddelelsen i Word

Billedfil